2024.04.23, Kedd

Betyárjáték lesz Kisújszálláson

kisujszallas.hu, eloforras.eu

2016.08.25. 11:20

Szeptember 23-án Kisújszálláson láthatják a Nemzeti Színház Betyátjáték című darabját. Közreműködik Ferenczi György és a Rackajam, valamint Kovács Norbert cimbi, és barátai.

Hirdetés

Szomjas György, az ismert filmrendező munkássága szakmai koronájaként hozta létre a Betyárjáték című színházi előadást, mely bevallása szerint minden olyan kulturális értéket megvillant, amelyet Ő kedvel, vagy amelyek művei létrehozásában szerepet játszottak. A korai rock and roll az Ő megközelítése alapján kényelmesen elfér a táncházmozgalom mellett, a hagyomány egységet alkothat az újító világgal.

Ezt képviseli a darab, melynek zenéjét Ferenczi György és a Rackajam játssza élőben, kiegészülve két kiváló népzenésszel, Mesics Györggyel és Kerékgyártó Gergellyel. A vetített filmrészleteken és az Olt Tamás színművész által elmondott átkötő szövegeken keresztül másfél évszázad történésein kalandozhat a néző. Ezt a kalandozást teszik izgalmassá a betyárokat megjelenítő táncos férfiak és az időről-időre előkerülő leányok, akik a korai betyárság duhaj világán elindulva röviden megvillantják a 48-49-es Szabadságharc egységet kovácsoló időszakát, végül elérkeznek a táncházmozgalom hozzánk közelebbi évtizedeihez.

Szomjas György az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület „Fordulj Kispej Lovam” programjában szereplő, országosan ismert táncmestereket és Kovács Norbert koreográfust kérte fel a darab táncos részleteinek megkoreografálására és eltáncolására. A feladatra tizenkilenc táncos szaktekintély jelentkezett az ország különböző részeiből. A próbák első szakasza Kiscsőszön, az Egyesület szervezésében zajlott. A Rackajam és Szomjas György több napot töltött a faluban, hogy Kovács Norberttel, és néhány táncos társával a közös hangot keressék. A kezdeti összehangoló próbákat nagyobb lélegzetvételű budapesti stúdiómunkák, majd konkrétabb helyszíni próbák követték a Nemzeti Színházban. A merőben új kezdeményezés mindenki számára kockázatosnak, mégis izgalmasnak tűnt. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója éppúgy tudta, mint a darab szereplői, hogy nem lehet biztosan számítani a sikerre.

A premier január 9-én volt, majd másnap megismétlődött az előadás. A Nemzeti zsúfolásig telt nagytermében hosszú, harsogó taps jutalmazta a bemutatót. A második este tovább fokozódott a közönség hangulata. Erre talán senki sem számított. A darab töretlen sikerrel játszik havi két alkalommal, mindig telt ház előtt.

Kihelyezett előadás is volt már Kisújszálláson, ahol mindjárt a nagy sikerű bemutatót követően lekötötték az újabb alkalmat.