2024.03.29, Péntek

Október 17-én ér Szolnokra a a forradalmi táncjáték

mti, magyarforradalom1956.hu, tanc.hu

2016.10.08. 09:47

Folytatódik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel bemutatott '56 Egy nép kiáltott című táncjáték országos turnéja. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült ünnepi műsor hamarosan Szolnokon is látható lesz.

Hirdetés

A 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait a zene és a tánc nyelvén felidéző előadás középpontjában az 1956-os forradalom áll. A produkció szembesít a forradalom kirobbanásához vezető állapotokkal, és megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd felpuhulásának auráját is, mindezt jövőbe mutató optimizmussal.


A darabban hagyományos néptánc elemek, a kornak megfelelő táncműfajok (tangó, rock and roll), valamint a kortárs színpadi tánc is mind mondanivalót hordoznak a közönség számára. Míg egyes jelenetekben a szóló táncokat előtérbe helyező megfogalmazás, máskor a több mint száz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak.

 

A magyar nemzet erejéről és szabadságszeretetéről példát adó, a megidézett korszakokra jellemző dallamokkal és háttérvetítéssel kísért műsor október 16-án lesz látható Debrecenben, ezt követően október 17-én Szolnokon, majd a hónap folyamán Győrre, Budapestre, Kecskemétre, Nyíregyházára és Kazincbarcikára is eljut. 

 

A táncjáték zenei szerkesztője Pál István "Szalonna", a szerkesztő koreográfusok Juhász Zsolt és Mihályi Gábor, míg a rendezőkoreográfus Mucsi János volt. Közreműködik mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.