2019.06.19, Szerda

Hirdetés

Karmestereket képeztek a Szolnoki Szimfonikusok mesterkurzusán
Martfű Média

Karmestereket képeztek a Szolnoki Szimfonikusok mesterkurzusán

martfu.hu

2018.07.02. 14:15

A június 20-án kezdődő ötnapos kurzus során idén hét, karmesteri tanulmányukat folytató résztvevő tanulhatott a képzés nemzetközi hírű karmesterétől, a projekt művészeti vezetőjétől, Alpaslan Ertüngealp-tól.

Hirdetés

Második alkalommal választotta otthonául Martfűt a Nemzetközi Karmester Mesterkurzus akadémiai szintű képzésének a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. 

A törökországi görög származású, Magyarországon élő karmester, zongoraművész csaknem valamennyi magyar szimfonikus zenekart irányította már, számos vezető hazai és külföldi együttessel dolgozott és koncertezett világszerte. A Masterclass fiatal karmestereinek martfűi kurzusán örömmel és jó szívvel adta át tudását már második alkalommal.

– „Én mindig mindent szeretettel csinálok, szeretettel állok az embertársaimhoz, a kollegáimhoz, a zenéléshez, a zeneszerzőhöz és a művekhez. Egy karmesternek azt kell megértenie, hogy amit ő tesz, azt fogja visszakapni, mert a zenekar olyan, mint egy tükör. Ez a kurzus a zenekar tagjainak is egyfajta edzőtábor, hiszen a karmester tanítványokhoz való alkalmazkodó képességet is fejleszti” – hangsúlyozta Alpaslan Ertüngealp, aki Claudio Abbado tanítványaként, majd asszisztenseként a Berlini Filharmonikus Zenekarnál építette karrierjét.

Egy magyar résztvevője volt a képzésnek, a többi karmester tanítvány Franciaországból, Svájcból, Kínából, Olaszországból és Japánból érkezett.

A képzésnek helyt adó martfűi kulturális intézmény igazgatója szerint a kurzus Martfűn is jelentős esemény, hiszen egy közel 80 tagú szimfonikus zenekart és hét nemzetközi művészt és tanáraikat láthatták vendégül. – „A világ legszebb munkahelye ilyenkor a miénk, egész nap csodás zeneszó vár itt minket, kollégáimmal együtt öröm bejönni minden reggel az épületbe, ahol több teremből és a színházteremből is gyönyörű dallamok szűrödnek ki Kodálytól, Beethovenig. A kurzus nemzetközi hírneve Martfű turisztikai és kulturális szerepét is erősíti, hírünket az itt dolgozó zenekari tagok és az itt tanuló nemzetközi művészek is magukkal viszik” – mondta el Asztalos Árpádné, azt is hozzátéve, mivel a Szolnoki Szimfonikusok nagyon szeretik Martfű városát, úgy gondolták, hogy szeretnék megköszönni ezt a lehetőséget, és egy ajándék koncertet adnak a városnak októberben, a Szent Tamás-templomban, ahol a Martfű Városi Nőikar is csatlakozik majd a zenekarhoz.

Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, szakmai igazgatója a program céljai között a nemzetközi kapcsolatok kiépítését is hangsúlyozta. Mint mondta, a zenekar életében már így is vannak jelentős eredményei a tavalyi és az idei mesterkurzusnak is, hiszen számos helyre kaptak meghívást Nyugat-Európában és Kínában is.  

A  több mint fél évszázada működő együttes Jász-Nagykun-Szolnok megye egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara, így jelentős szerepet tölt be a megye komolyzenei életében.  Európa számos országában felléptek már, rendszeresen hallhatjuk őket a Szolnoki Szigligeti Színház zenés darabjaiban, és Martfűn is számos alkalommal tapsolhattunk koncertjeiken, ifjúsági előadásaikon.

A képzés kísérőprogramjaként a Szolnoki Művésztelep alkotója, Nagy Dénes festményei is várták az érdeklődőket az intézmény aulájában.

A Masterclass 2018. június 25-én nagyszabású gálakoncerttel zárult, melyen a nemzetközi projekt kiemelt karmesterei a budapesti MOM Kulturális Központban vezényelték a Szolnoki Szimfonikusokat.

forrás: martfu.hu / Magyar Mária

KultúraMartfűSzolnoki Szimfonikusok