2024.03.29, Péntek

Vivaldi és Bach műveivel idézi meg a régi korok teleit hangversenysorozatán Rákász Gergely

mti, rakaszgergely.hu

2018.11.26. 08:36

Jászberényben a Lehel Filmszínházban 2018.12.2-án 19:00 órai kezdettel, valamint Szolnokon, a Református Nagytemplomban 2018.12.10 és 11-én 19 órakor csendül fel a művész orgonajátéka.

Hirdetés

A 340 éve született Antonio Vivaldi és nagy csodálója, Johann Sebastian Bach műveivel idézi meg a régi korok ünnepi hangulatát Tél című országos hangversenysorozatán Rákász Gergely.

A többségében templomokban felcsendülő orgonajátéka azokat a régi, hófödte, korcsolyázós és szánkózós teleket, a kályha vagy kandalló pattogó tüze mellett ünnepelt nagy, családi karácsonyokat eleveníti fel, amikre manapság már csak a versekből, elbeszélésekből vagy a zenékkel emlékezhetünk.

Rákász Gergely szerint ebben a "téli mesében" Vivaldi és Bach "gyújtják a tüzet, táplálják a lángokat".  Mint mondta, Bach mindig is intellektuális kihívásként tekintett a zenére, Vivaldit viszont elsősorban az érdekelte, hogy a zenéje elbűvölő legyen. Szigorú szerkesztettség és Isten szolgálata jellemzi Bachot, hangzatos dallamívek, amelyek élénk érzelmeket közvetítettek, pedig Vivaldit. A lipcsei mester sokat tanult olasz kollégájától, bár személyesen soha nem találkoztak. Bach Vivaldi nagy csodálója volt, mégis nehéz elképzelni két jobban különböző életutat és életvitelt.

Az orgonaművész kiemelte, "látványkoncertjein" ezúttal is a zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel olyan produkciót hozva létre, amely feltölti és szórakoztatja, ugyanakkor el is gondolkodtatja hallgatóságát.       

A hangversenysorozata során Rákász Gergely december 1-je és 28-a között Orosházára, Jászberénybe, Békéscsabára, Hódmezővásárhelyre, Budapestre, Debrecenbe, Szolnokra, Komáromba, Tatára, Kaposvárra, Dunaújvárosba, Székesfehérvárra, Mosonmagyaróvárra, Sopronba, Szombathelyre, Győrbe és Kecskemétre látogat. 

Az idén létrehozott Rákász Gergely Alapítványról elmondta, a szervezet határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel. Minden megvalósult koncertre úgy tekint, mint "egy-egy a művészet erejével varrt öltésre két elszakított nemzetrész között" - fogalmazott. 

Az orgonaművész és csapata öt éve térnek vissza rendszeresen Erdélybe, és látva az ottani hangversenyek különleges erejét, született meg az alapítvány gondolata. A tervek szerint a jövőben - az erdélyi mintájára - Kárpátalján is szerveznének hasonló koncerteket.     

Rákász Gergely 15 évesen az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, és eddig több mint 1500 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban.     

Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc és színészi játék segítségével tízezrekhez vitte közelebb a műfajt és a hangszert. Iskolai programja keretében már több mint száz magyar intézményben csaknem ötvenezer diák ismerkedett meg általa a klasszikus orgonazenével. Eddig nyolc szólóalbuma jelent meg.

KultúraKecskemétRákász Gergelykecskeméti evangélikus templom