2024.06.21, Péntek

Lantos Árpád: pezsgőt bonthat a szállodaipar szilveszterkor!

2015.12.14. 14:21

Növekedés lesz vendégéjszakában és bevételben egyaránt, de a számok kiértékelésekor eltérések várhatók a régiók és hotelek között. Régóta mondom, hogy a turizmus a béke iparága

A világviszonylatban is páratlan kilátással rendelkező hotel vezetőjeként és tulajdonosaként kiemelkedő rálátással rendelkezik az iparág helyzetére is! Eredményes karácsonya lesz az ágazatnak és ezen belül a Hotel Silvanusnak?

Növekedés lesz vendégéjszakában és bevételben egyaránt, de a számok kiértékelésekor eltérések várhatók a régiók és hotelek között. Régóta mondom, hogy a turizmus a béke iparága. Ha ez megvan, akkor már csak egy dolgunk maradt: keményen dolgozni a növekedésért! 2015-ben leginkább azokban a térségekben és hotelekben lesz bevétel- és vendégéjszaka csökkenés, ahol korábban sok volt az orosz és ukrán vendég. Ők az ismert és sajnálatos konfliktus kirobbanása után túlnyomórészt elmaradtak. A második félév a szállodaiparban nálunk is erősebb, mint az első. Előttünk van még a karácsony és a szilveszter, amire a teljes iparág, így a Silvanus is komolyan készül. Vállalkozásunk annak ellenére ért el mindkét fenti mutatóban növekedést, hogy az év során felújítottuk standard szobáinkat. Volt olyan időszak, amikor le kellet zárni a szállodát, de olyan is, hogy munka mellett üzemeltünk, miközben vendégeink semmit sem érzékeltek a felújítási munkákból. Szobáink komplett megújítása során arra törekedtünk, hogy a vendégelégedettség a munka ellenére szinten maradjon. Nem kis teljesítmény, hogy mindezek mellett  növekedett vendégéjszakáink száma és a bevételeink is növekedést mutatnak. Kollégáimmal keményen megdolgoztunk érte! A szállodaipar jelentős része ünnepelhet idén, de mi feltétlenül pezsgőt fogunk bontani!

Ha Ön javíthatna a térséget érintő jelenlegi szabályozáson, akkor mi az, amit leginkább megváltoztatna?

Lassan közhely, hogy a hét magyar régióba érkező uniós támogatás mértéke az átlag gazdasági fejlettségtől függ és mivel Budapesttel egy kalapban kezelnek minket, itt „nálunk” csak elenyésző mértékben lehet a támogatásokra pályázni. Ezért a lehetőségek nagy részéből eleve ki vagyunk zárva. Pedig a visegrádi térség – habár a legszebb az országban és utoljára Mátyás Király volt a legjobb gazdája – igazán rászolgálna erre. A nem megfelelő jogszabályokon, így ezen is változtatni kellene, és reményeim szerint ez előbb vagy utóbb be is következik!

A Hotel Silvanus 2015-ben komoly ráncfelvarráson ment keresztül. A standard prémium szobák teljesen megújultak. Miben áll ez az újjászületés?

Tavasszal kerültek átadásra az elsők, azóta pedig a többi standard prémium szoba is elkészült. Alapterületükben nagyobbak lettek mint a korábbiak, így pótágy is elhelyezhető bennük. Az immáron 21 négyzetméteres, padlószőnyeggel ellátott, pasztell színekben pompázó szobáinkat, ultramodern fürdőszobáinkat, igényes és időtálló designelemekkel színesítve építettük újjá. Célunk az volt, hogy vendégeink otthonosnak és egyben modernnek érezzék őket. Szobáink kényelmes ágyakat, vadonatúj bútorokat kaptak, és természetesen nem hiányozhat belőlük a légkondicionáló berendezés valamint a síkképernyős tévé sem. A belső szépségből kitekintve pedig páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra vagy éppen a Pilis fenséges vonulataira.

Magyar tulajdonban és családi vállalkozásban, kiemelkedő nemzetközi szállodaláncokat túlszárnyaló színvonalon látják el feladataikat, amit több független minősítés is megerősít. Mennyit kell konfrontálódnia ahhoz - sokszor szeretteivel - hogy a maximális minőséget tudják „hozni”?

Röviden: sokat! A legfontosabb azonban talán mégis az, hogy személyes példamutatással járjak elől, ezért természetesen nem vonom ki magam a munkafolyamatokból. Az a vezető, aki nem példamutató, hiteltelenné válik, és ha a pillanatnyi konfliktusokból hatalmi szóval győztesen kerül is ki, hosszútávon feltétlenül alul marad, az általa vezetett egység pedig kudarcra van ítélve. Annak a vezetőnek, aki felelősséget érez szerettei és kollégái iránt, a konfliktusokat vállalnia kell.  Ilyenekből pedig naponta – kisebb is, nagyobb is – bőven akad! A képlet egyszerű: ha a problémákat jól kezeljük, akkor a vendég elégedett lesz, de a kommunikáció során a vezetői empátia is elengedhetetlen része a konfliktuskezelésnek. Minden felmerülő problémából – amik leginkább a hibákból adódnak – tanulni kell, már csak azért is, hogy nehogy véletlenül újra elkövessük őket.  Kollégáimmal együtt éppen ennek köszönhetően igen sokat tanulunk és változunk mi magunk is, miközben úgy a vertikális, mint a horizontális irányú kommunikáció során dolgozóink elégedettségére, jó hangulatára, motiváltságára is figyelünk. A szóban elhangzott vendégpanaszokat is vezetjük, mert tudjuk, hogy ezekre éppúgy megfelelő válaszokat és megoldásokat kell találnunk, mint azokra, amelyek írásban érkeznek hozzánk. A mindennapi feladatok ellátása pedig időnként konfliktussal jár.

A Hotel Silvanus kiváló helyszín a karácsony, a szilveszter vagy akár a Valentin nap megünneplésére. Milyen ünnepi programok várják a Silvanusban azokat a vendégeket, akik itt töltik az ünnepeket?

A tél mindig varázslatos ezen a mesebeli helyen, boldog vendégekkel, wellnessezéssel, szaunázással, nagy családi kirándulásokkal és sétákkal a hegység szépséges tájain, vagy Visegrádon és a Fellegvárban – válaszol lelkesen Balogh-Thoma Anett a hotel marketing vezetője. 

Az ünnepi időszakban olyan rendkívüli programokkal kedveskedünk vendégeinknek, amelyeknek köszönhetően a család apraja-nagyja kitűnően érezheti magát! A Karácsony este megünneplése természetesen elengedhetetlen része programjainknak, ilyenkor a szokottnál is fontosabb szerep jut a különleges ünnepi ételeknek. Karácsonykor és a két ünnep között az egyébként is rendkívül barátságos animátoraink arcán még szélesebb a mosoly! De milyen is lehetne a kacagó gyermekhad közepette, miközben készülnek az angyalkák, a kis karácsonyfák, a hópihe-füzérek, a díszdobozok, vagy éppen az illatos mézeskalács figurák! Nagyon megható, amikor az apróságokat alig tudják hazavinni szüleik, annyira boldogok. Hangulatos szállodánk pedig nem csak méltó helyszínt kínál az óév búcsúztatására és az újesztendő köszöntésére, hanem ennél sokkal többet! Fergeteges szilveszteri programokat, étel- és italkülönlegességeket rengeteg meglepetéssel! Tóth Vera, Radics Gigi, vagy a The Voice döntőse Gájer Bálint december 31-től január 2-ig szórakoztatják vendégeinket. Garantáltan gondoskodunk arról, hogy erre a szilveszteri hétvégére mindig emlékezzenek azok, akik itt töltik! Ha pedig az ősi legendáknak hinni lehet, akkor pezsgőbontás mellett, a világ legszebb kilátásával rendelkező szakrális energiaközpontjában a vendégeink száját elhagyó újévi fogadalmak is maradéktalanul teljesülni fognak! Legyen Ön is részese a tél és az ünnepek valódi varázslatának – a Hotel Silvanusban!

http://www.hotelsilvanus.hu/

Szerző: 2PE

Galéria

GazdaságLantos ÁrpádHotel SilvanusBalogh-Thorma Anett