2024.05.27, Hétfő

Lezárult az Egészségesebb egészségügyért fejlesztési program

2015.11.25. 14:08

Véget ért az egészségügy szervezeti hatékonyságát és a területi együttműködéseket célzó Egészségesebb egészségügyért elnevezésű fejlesztési program, a záró konferenciát szerdán tartották Budapesten.

    Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával, mintegy 9,5 milliárd forint európai uniós támogatással, széleskörű ágazati és egyetemi összefogással megvalósuló projekt a beteget és annak alapellátásban történő prevenciós gondozását tette az ellátás központi részévé.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár megnyitó beszédében azt mondta, a projekt az államtitkárság stratégiai célkitűzéseinek támogatására, nevezetesen az alapellátás megerősítése, a népegészségügyi folyamatoknak a szolgáltatások körébe építése és az intézményi hatékonyság növelése érdekében dolgozta ki az egészségcentrikus szolgáltató rendszer felépítésének alapjait.
    Az államtitkár hozzátette: ezen program nélkül reménytelen javítani a Magyarországra nézve kedvezőtlen OECD-mutatókon.
    Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, a projekt arra is lehetőséget ad, hogy jövőre "célzottan kérhessünk forrásokat a politikától".
    Szentes Tamás, az ÁEEK főigazgató-helyettese elmondta, az Egészségesebb egészségügyért fejlesztési program az intézményi működés tekintetében olyan területekre koncentrált, amelyek fejlesztésével az ellátórendszer működési hatékonysága növelhető. 
    Az ÁEEK szerdai közleményében idézte Skultéty Lászlót, a program intézményirányítási ágának szakmai vezetőjét, aki a konferencián arról számolt be, hogy megvalósult a kidolgozott módszerek egészségügyi ellátórendszerben történő tesztelése és a folyamatok egészség-gazdaságtani kiértékelése. Kifejlesztettek például egy portált, amely a közbeszerzési folyamatot a tervezéstől egészen a megrendelésig támogatja, kidolgozták azokat a módszereket, amelyekkel a szolgáltatások beszerzése hatékonyabb lehet, míg az egészségügyi intézmények felsővezetői támogatást kaptak vezetői kompetenciáik megismerésében és fejlesztésében. Az egészségügyi szolgáltatók akkreditációjának bevezetése, valamint az egységes tulajdon-nyilvántartási és üzemeltetés-támogató, web alapú informatikai rendszer bevezetése szintén a biztonságos betegellátást fogja szolgálni.
    Szolyák Tamás, a program egészségszervezési ágának szakmai vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a táplálkozással, mozgással, lelki egészséggel kapcsolatos tanácsadás alapellátásba illesztése pozitív hatással lesz a lakosság egészségi állapotára. 
    Mint elmondta, ugyanezt a célt szolgálja a betegutak rendszerezett kialakítása, vagyis az, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen szolgáltatásban mikor részesülhet, mikor van választási lehetősége, és a saját életmódja hogyan befolyásolja az egészségi állapotát. Kiemelten fontos az is, hogy az alapellátás bővülő számú szereplői egymással harmonizáltan, egységes szolgáltatást nyújtsanak. 
    Szolyák Tamás beszámolt arról is, hogy több szolgáltatás lesz az állampolgárok számára a lakóhelyük közelében elérhető, kevesebb várakozással, kevesebb utazással, továbbá az ellátás során több törődést és nagyobb figyelmet fognak tapasztalni. Mindehhez azonban az embereknek maguknak is hozzá kell járulniuk azzal, hogy aktívan részt vesznek a saját egészségük megőrzésében.

mti

fotó: www.hgysz.hu

Galéria