2024.05.23, Csütörtök

Luxusautókra szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg Tiszafüreden

2016.06.22. 10:15

Nagy értékű, prémium kategóriás gépjárművek megszerzésére szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg kedden első fokon a Tiszafüredi Járásbíróságon. 

Nagy értékű, prémium kategóriás gépjárművek megszerzésére szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg kedden első fokon a Tiszafüredi Járásbíróságon. 

A Karcagi Járási Ügyészség 95 ember ellen emelt vádat jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt - közölte a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Papp Judit ismertette a vád lényegét, amely szerint a vádlottak csoportokba szerveződve 2012 áprilisától 2014 júliusáig több európai országban - Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában - autókölcsönzők képviselőit megtévesztve nagy értékű, prémiumkategóriás autókat béreltek lopás szándékával. Az autókat szervezetten Magyarországra szállították és értékesítették.  A szakértői vélemény szerint a csalással okozott kár mintegy egymilliárd forint.
    

Azt is megtudhattuk, hogy a banda jól szervezetten, nagyfokú munkamegosztással működött. A "finanszírozók" biztosították a szükséges anyagi fedezetet, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása 200 ezer és 500 ezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A "donorok" pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez. Olyan valótlan tartalmú okiratokkal és telefonszámokkal is ellátták őket, amelyek révén üzletembernek vagy turistának tüntethették fel magukat. Az ő feladatuk volt az is, hogy a rendőrségen valótlan bejelentést tegyenek arról, hogy a gépjárművet ellopták tőlük.


A járműveket általában olyan embereknek adták el, akik az egyedi azonosító meghamisítását és a magyarországi forgalomba helyezést követően azokat magyar hatósági jelzéssel értékesítették tovább, esetenként alkatrészenként is. 
A mintegy egymilliárd forintos kárból 42 gépkocsi lefoglalásával háromszáz-négyszáz millió forint térült meg. Az ügy - a lefoglalásokkal együtt - körülbelül száz járművet érint. Egy-egy gépjármű értéke jellemzően 500 ezer és 50 millió forint közötti.


A gyanúsítottak túlnyomórészt magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is. A 95 vádlott közül 61-en jelentek meg a tegnapi tárgyaláson, többen már más bűncselekmény miatt előzetesben vannak vagy a szabadságvesztésüket töltik - árulta el a sajtószóvivő.
  
 Az ügy tárgyalása a mai nap is folytatódik a Tiszafüredi Járásbíróságon. 

mti

(a fotó csak illusztráció, nem az ellopott gépkocsik egyike)

Galéria

AktuálisTiszafüredlopáscsalásbűnszervezet