2024.05.22, Szerda

Mintegy ötszáz birkából főztek pörköltet szombaton Karcagon

2016.06.27. 11:17

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítették el a birkafőző fesztiválon szombaton.

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítették el a birkafőző fesztiválon szombaton.

A kétnapos XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivál megnyitó beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: a rendezvény nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális ünnep.
A miniszter bejelentette, hogy a nagykunsági szilva- és birsalmapálinka eredetvédett nemzeti ital lesz. Olyan földrajzi eredetvédelemben részesülnek, amelyet a Magyar Eredetvédelmi Tanács (MRT) már jóváhagyott, és az Európai Unió területén is hasonló rangú védettséget érnek el, mint a gönci és a kecskeméti barackpálinka vagy a szatmári szilvapálinka.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen azt mondta, annyira jól áll a gazdaság, hogy az a futball teljesítményén is meglátszik.
A tárcavezető megemlítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint évről évre nő Magyarországon - ha csak kismértékben is - az egy főre jutó birkahúsfogyasztás. Meg kell őrizni, tovább kell adni ennek a neves tradíciónak, vagyis a birkaétek elkészítésének, elfogyasztásának hagyományát.


A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadták a társadalmi és a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.
A fesztivált kísérő kulturális és szórakoztató műsorok szombaton késő estig kínáltak kikapcsolódást. Szombat délelőtt a Lituus Rézfúvós Kvintett adott műsort, este fellépett mások mellett az Abrakazabra együttes, de volt folklór- és nótaműsor is. 
Az idei fesztivál díszvendég-településéről, Mohácsról érkezők szombaton részt vettek az Országzászlótól induló zenés menetben, a folklórműsorban, az Ifjúsági Házban pénteken nyílt kiállításon pedig a település kulturális sokszínűségét és méltán híres busó hagyományukat mutatták be.

forrás: mti / mnhsz.com

Galéria

Helyi hírekhungarikumKarcag