2024.05.22, Szerda

Műszaki oktatóbázissá alakították a Szolnoki Főiskola egyik épületét

2016.01.29. 09:29

Műszaki oktatóbázist alakítottak ki a Szolnoki Főiskola korszerűsített "B" épületében egy, a Kecskeméti Főiskolával közös, csaknem másfél milliárd forintos beruházás részeként.

Bagi László elmondta: a mintegy 5000 négyzetméteres épület felét sikerült felújítani és korszerűsíteni. Az energetikai korszerűsítés eredményeként a fűtési energiaigény az eddigi harmadára csökkent. 
Jelezte: emellett a létesítmény három szintjén 8 szaklaboratóriumot alakítottak ki, ahol egyebek mellett különböző típusú napkollektorok, napelemrendszer, szélkerék működését tanulmányozhatják a hallgatók. Kialakítottak továbbá környezettechnikai, fizika-, elektronika-, szakmai nyelvoktató, szakinformatikai, anyagvizsgáló és környezetanalitikai laboratóriumot is. 
A beruházáshoz 800 millió forintos eszközfejlesztés is tartozott, szintén a Kecskeméti Főiskolával közösen.

A projektzáró rendezvényen a résztvevők Bagi László projektmenedzser és a műszaki ellenőrök vezetésével közösen bejárhatták a felújított épületet, melyet a beüzemelést követően napokon belül birtokba vehetnek a diákok.

– Egy közel másfél milliárd forintos beruházásról beszélünk, melyből hatszáz-millió forint a Kecskeméti Főiskola bázisán valósult meg – árulta el Bagi László projektmenedzser. – A célunk az volt, hogy fejlesszük a Szolnoki Főiskolán folyó műszaki képzés gyakorlati hátterét, oktatási hátterét, a technikai feltételeket, a kutatás infrastrukturális feltételeit, valamint, hogy hosszútávon fenntartható legyen az épület üzemeltetése. A pénteken átadott, úgynevezett „B” épületen energetikai felújítást hajtottunk végre. A felújítást követően a hőtechnikai korszerűsítésnek köszönhetően a fűtési energiaigény az egyharmadára csökkent. Szondakutas hőszivattyús fűtési rendszert valósítottunk meg, melynek lényege, hogy a földből nyerjük ki a megújuló energiát. Mindezt harminckilenc darab százméteres szondakút teszi lehetővé, a fűtést és melegvíz-ellátást pedig négy darab 60 kW-os hőszivattyú biztosítja. Nagy előnye még a rendszernek a megújuló energiaforrás felhasználásán kívül, hogy jelentős szén-dioxidkibocsátás-csökkenést is eredményez. Ami a hőszigetelést illeti, igazán korszerű. A meglévő épületszerkezetre kívülről 14 cm, a födémre 30 cm vastag hőszigetelés került. Továbbá az összes nyílászárón három rétegű üvegezés van – ismertette a projektmenedzser.

Az épület három szintjén nyolc darab szaklaboratóriumot alakítottak ki, több mint 570 négyzetméter felületen.

– Az egyik érdekesség a megújuló energia gyakorlótér, ahol a megújuló energiával kapcsolatos valamennyi tevékenységet működőképes modellen és mérhető módon tudnak prezentálni a hallgatóknak – mondta Bagi László. – Négy különböző típusú napkollektor, napelemrendszer, szélkerék és ezeknek a hőtechnikai mutatóit tudjuk összehasonlítani különböző időjárási körülmények között külön–külön is működtetve. Ezen kívül kialakítottunk környezettechnikai laboratóriumot, fizika, elektronika laboratóriumot, szakmai nyelvoktató labort, szakinformatikai laboratóriumot, szakinformatikai gyakorlólabort, anyagvizsgáló laboratóriumot és környezetanalitikai laboratóriumot – nyilatkozta Bagi László projektmenedzser.

forrás: szolfportal.hu/mti

Galéria

Aktuálisfejlesztésberuházásfőiskolalaboratórium