2024.04.15, Hétfő

Nagyszínpadán a Szigligeti Színház a leglátogatottabb vidéki teátrum

2016.06.13. 08:47

Nagyszínpadán a Szigligeti Színház a leglátogatottabb vidéki színház ma Magyarországon.

Hirdetés

Nagyszínpadán a Szigligeti Színház a leglátogatottabb vidéki színház ma Magyarországon, és a remények szerint ez így marad a jövőben is. 2015/16-os évadzáró társulati ülést tartott vasárnap Szolnokon a teátrum.

Balázs Péter, a teátrum igazgatója elmondta, az évad 312 előadását 104 642 néző látta. A színház, megtartva nemes hagyományait, a következő évadban is a magas minőségű, irodalmilag is értékes szórakoztatást tűzi ki célul maga elé.

A színház kiemelt célja a nemzetközi kapcsolatok erősítése és Szolnok kulturális értékeinek népszerűsítése, ezért 2016 júliusában az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készített produkcióval lép fel a társulat Erdélyben.

Emellett az önkormányzattal karöltve hat alkalommal újra bemutatják, ezúttal kifejezetten az ifjúságnak szánva Kiss József Az angyalok nem sírnak című, már évekkel ezelőtt nagy sikerrel színre vitt művét.

Az új évadban hat nagyszínpadi bérletes bemutatót láthat a közönség. Az évad "zászlóshajója" G. B. Shaw Szent Johanna című történelmi játéka. A címszerepet a friss Jászai-díjas Molnár Nikolett alakítja, Babarczy László rendezésében.

A Vajda Katalin-Fábri Péter szerzőpáros Anconai szerelmesek című zenés játékát Molnár László rendezésében mutatja be a színház, Szolnokon Böröndi Tamás fogja játszani Tomao szerepét.

Noël Coward Vidám kísértet című vígjátékát Kiss József rendezésében mutatják be, a bolondos Madame Arcati szerepében a színház örökös tagja, Gombos Judit komédiázik. Az Alan Jay Lerner-Frederick Loewe szerzőpáros My Fair Lady című musicaljét Radó Denise rendezi, Kertész Marcellával a főszerepben.Jókai Mór A kőszívű ember fiai című színművével várja a színház a nemzeti ünnepet. A társulat munkáját Csiszár Imre irányítja a premierig.

Az évadot egy klasszikus magyar komédiának, Heltai Jenő Naftalin című vígjátékának színpadra állításával zárja a társulat Balázs Péter irányításával.

Bérleten kívül láthatja a közönség Hadar Galron Mikve című darabját a Szín-Mű-Hely-ben. A Csukás István-Bergendy István szerzőpáros Süsü című mesejátékával  - szintén bérleten kívül - a legifjabb generációhoz szól a szolnoki teátrum Jankovics Anna rendezésében.

A fentieken túl, a nagy sikerre tekintettel, több darab is műsoron marad a következő évadban, továbbá számos vendégszínész játszik majd a szolnoki teátrumban - közölte Balázs Péter.

Idén már tizedik alkalommal mutatják be a szilveszteri gálaműsort.

Az évadzárón az igazgató átadta az idei Szigligeti-díjakat Kissné Nagy Vera közönségszervezőnek és Torda Zoltán kellékesnek.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az eseményen elmondta: a színházban magas minőségű, színvonalas munka folyik. A teátrumot fel kell újítani 2018-2019-re, a rekonstrukcióra már készültek tervek.

forrás: szolnok.hu

Galéria

KultúraBalázs PéterSzigligeti Színház