2024.05.22, Szerda

Önvédelemre képzik az időseket

2016.02.12. 08:40

Hasznos kezdeményezés folytatódik a napokban Szolnokon: az áldozattá válás szempontjából egyik legveszélyeztetettebb korosztály számára indított ismét képzést a városi rendőrkapitányság. Az idősebbek sajnos gyakran célpontjai a bűnelkövetőknek, a képzésen hallott hasznos tanácsok segíthetnek megelőzésben.

Az óvatosság sosem árt! – fogalmazott Szabó István alpolgármester megnyitó beszédében. Mint mondta, fontos, hogy felkészültek legyenek az idősek, s például egy trükkös csalóval való találkozáskor ösztönös bizalmuk helyébe az óvatosság lépjen. A közlekedés résztvevőiként érdemes tisztában lenni a szabályokkal is, hiszen a régen megszerzett ismeretek már megkophattak.

Szabó Zoltán rendőrkapitány és Fekete Miklós, a megyei kapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondták, hogy a szolnoki kezdeményezésre már más településeken is felfigyeltek, s ez egyre szélesebb körű felvilágosításnak köszönhetően talán a közeljövőben egyre kevesebb nyugdíjas válik bűncselekmény áldozatává.

A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék áldozattá válásuk elkerülésének eszközeit, csökkentsék áldozattá válásuk kockázatát, az elkövetőkre vonatkozó információk rendőrségnek történő továbbításával pedig elősegítsék a jogsértések felderítését. Megismerik a segítő szervezetek feladatait, és kortárs segítőként folyamatosan el tudják juttatni a tőlük kapott információkat az idős embereknek.

A résztvevők a város nyugdíjas klubjainak önként jelentkező tagjai, akik a négy alkalmat magában foglaló képzés végén oklevelet kapnak. A továbbképzési órákat a Szolnoki Rendőrkapitányság, a Humán Szolgáltató Központ, valamint az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény munkatársai tartják, a képzés az Időskorban is fő a biztonság! című bűn- és baleset-megelőzési versennyel zárul.

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

Helyi hírekrendőrségáldozatidőseklopáscsalás