2024.04.20, Szombat
November harmadik csütörtökjén újra itt a „Ne gyújts rá!” világnap
Illusztráció (Pexels)

November harmadik csütörtökjén újra itt a „Ne gyújts rá!” világnap

Nemzeti Egészségmegőrző Kft.

2019.10.28. 10:18

A vietnámi háború sokkjából éledező USA-ban, 1977 novemberében indult útjára a „The Great American Smokeout”, vagyis a „Ne gyújts rá!” világnap, amely minden év novemberének harmadik csütörtökjén csak egyetlen nikotinmentes napot kér a dohányosoktól.

Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban már az 1950-es évek közepétől kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészséget, mivel a második világháborúból visszatért és ott aktív dohányossá váló amerikai veteránok körében kimagasló volt a rákos megbetegedések száma. Ez a halálos méreg ugyanis évente hétmillió ember haláláért felelős, hat másodpercenként veszti életét valaki a dohánytermékek okozta ártalmak miatt.

A problémát azonban súlyosbította, hogy a dohányipar marketingje ekkor már az élet minden területére beférkőzött. Nemcsak az 1964-es Tokiói Olimpia atlétái, hanem orvosok, sőt még a későbbi amerikai elnök, Ronald Reagen is reklámozott újsághirdetésekben cigarettát. Ezzel a dohányzás az amerikai életforma elfogadott része lett.

 

A fiatalok a legveszélyeztetettebbek

Az 1970-es évekre az USA-ban egyre többen hallatták hangjukat a dohánylobbival szemben. A függőség népegészségügyi kockázata hatalmasra dagadt, ezért az Amerikai Rákellenes Szövetség 1977-ben országos szintre emelte a Great American Smokeout-ot (magyar fordításban: „Ne gyújts rá”).

A kutatások alátámasztották, hogy a fiatalok jóval érzékenyebbek a dohányzással kapcsolatos reklámokra és a dohányipari marketingnek való kitettségük kétszeresére növeli annak az esélyét, hogy tizennyolc éves koruk előtt dohányterméket fogyasszanak. Márpedig, ha valaki huszonöt éves kora előtt nem próbálja ki a dohányzást, akkor drasztikusan lecsökken annak az esélye, hogy rászokjon.

 

November harmadik csütörtökje az akaraterő ünnepe

A statisztikák azt mutatják, hogy tíz dohányos közül hét boldogan abbahagyná káros szenvedélyét, azonban a mentális és fizikai függőségtől nagyon nehéz megszabadulni. Ezért a „Ne gyújts rá!” világnap azt kéri tőled, hogy kezdetnek 24 órára legyél elég erős ahhoz, hogy szembeszállj a nikotinnal. Minden út egy kis lépéssel kezdődik. Hiszen, ha tartósan nikotinmentes maradsz, akkor jó eséllyel tizennégy évvel tovább fogsz élni. A dohányzásellenes kampányok eddig főleg a füstmentességről szóltak, azonban napjainkra már egyértelművé vált, hogy az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek is ugyanolyan veszélyesek, ha nem károsabbak.

 

A nikotin rabságából kivezető út

A nikotin a dohánynövényekben található stimuláns, amely a véráramba jutva tíz másodpercen belül elkezd hatni az agyban, átmeneti öröm és koncentrációérzést kiváltva. Sok szakember ma már ugyanolyan addiktív anyagnak tekinti, mint a kokaint, vagy éppen a heroint. Legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a dohányipar átalakulásával az igazi veszélyt a nikotin jelenti, mivel az e-cigarettában és a hevített dohánytermékekben továbbra is megtalálható. A leszokási folyamat nagyon nehéz, hazánkban átlagosan a dohányosoknak csak 28%-a próbálkozik meg felhagyni halálos szenvedélyével, de csak 15% jár tartós sikerrel.

Minden út egyetlen lépéssel kezdődik. Egyetlen nap nikotin nélkül és akár 14 évvel tovább élhetsz.

Ez a weboldal segít elindulni: www.leteszemacigit.hu

Országos hírekvilágnapegészségdohányzás