2024.04.29, Hétfő
Mindenszentek ünnepén változik a közlekedési rend a MÁV-VOLÁN-csoportnál
Fotó: MÁV

Mindenszentek ünnepén változik a közlekedési rend a MÁV-VOLÁN-csoportnál

MÁV Zrt, Kommunikációs Igazgatóság

2023.10.30. 11:29

A november 1-jei Mindenszentek ünnepéhez közeledve a MÁV-START és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.  A MÁV-VOLÁN-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – a mindenszentek ünnepéhez igazították a járatok közlekedési rendjét.

Hirdetés

MÁV-START vonatai november elsején az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

A kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően: a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség InterCity, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj InterCity, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés InterCity, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény InterCity, és a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokhoz.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt október 31-én 10 órától november 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon a decemberig tartó felújítás ideje alatt november 17-ig teljesen szünetel a vonatközlekedés Tatabánya, illetve Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Tatabánya és Budaörs között. A részletekről tájékozódjanak a www.mav.hu/egyesvonal weboldalon.

Volánbusz

A Volánbusz járatai október 29-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon, október 30-án, az őszi szünet első napján a hét első tanítási szünetes munkanapján, majd október 31-én tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint közlekednek. Mindenszentek napján, november 1-jén munkaszüneti napra, november 2-án tanítási szünetes munkanapra, november 3-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó menetrend lesz érvényben. November 4-én már a megszokott közlekedési rend, szabadnapi menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

Egyes településeken mindenszentek ünnepe és a halottak napi megemlékezés időszakában pluszjáratok közlekednek a temetők jobb elérése érdekében. A részletek a társaság honlapján érhetők el. A helyi járatok menetrendjéről települések aloldalain is elérhetők az információk (volanbusz.hu/telepulesnev).

Az áruházak és bevásárlóközpontok november 1-jén zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek.

Az őszi tanítási szünettel és az ünnepi menetrenddel kapcsolatos további tájékoztatás a Volánbusz honlapján található.

Mivel az ünnepnapon az átlagosnál nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat. Indulás előtt tájékozódjanak a társaság honlapján és a www.menetrendek.hu oldalon, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

Jegyvásárlás

Érdemes elővételben megvásárolni a menet- és helyjegyeket a sorban állások elkerülése érdekében.  Vasúti jegyváltáskor használják az online jegyvásárlást az Elvirát vagy a MÁV applikációt. Az Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat.

A MÁV-VOLÁN-csoport összehangolt, egységes működésének köszönhetően egyre több lehetőség áll rendelkezésre a jegyek és bérletek sorban állás nélküli, elektronikus úton történő megváltására. Az autóbuszjegyek és bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinknél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban, egyes települések helyi díjtermékei pedig a MÁV mobilalkalmazásban, automatáiban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-START pénztáraiban, automatáiban és applikációjából megválthatók egyes térségek helyközi vonalaira a viszonylatot előre nyomtatottan tartalmazó bérletek, valamint a helyközi övezetes (viszonylat nélküli) autóbuszbérletek és a helyközi övezetes jegyek is 120 kilométerig, országszerte közel 300 helyszínen. A helyközi övezetes, illetve a viszonylatot tartalmazó bérleteket a GYSEV Zrt is értékesíti.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: az utasok egyetlen jegytípussal a MÁV-VOLÁN-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, a GYSEV járatain, valamint Zalaegerszeg és Esztergom helyi közlekedésében is korlátlanul, kedvező áron utazhatnak az ország, az adott vármegye és a két település teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz helyközi járatainak fedélzetén és – a Pest vármegyebérlet és az országbérlet – a BKK pénztáraiban és automatáiból is megválthatók.

MÁV-HÉV

A HÉV-ek október 30-án és 31-én, valamint november 2-án és 3-án a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint, november 1-jén pedig a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek. Érdemes figyelni a menetrendet (https://bkk.hu/menetrendek) vagy használja a BudapestGO utazástervezőt.

Országos hírekMÁVvonatközlekedésVolánbusz Zrt. MindenszentekHÉV