2024.05.27, Hétfő

Országos sikereket ért el a martfűi Balance Művészeti Egyesület

2016.06.27. 13:17

A Balance Művészeti Egyesület  jelentős eredményeket ért el a kis táncosokkal az ország legrangosabb versenyein, fesztiváljain.

A Balance Művészeti Egyesület 2012-ben alakult, és az elmúlt évek során országosan elismert, magas színvonalú szakmai munkát végző művészeti együttessé fejlődött. Négy korcsoportban sajátítják el a gyermekek a moderntánc különféle stílusirányzatait. A sikeres szakmai munkában kiváló táncművészek és táncpedagógusok vettek részt, hatásukra több növendék választotta mára hivatásként a táncot. Az egyesület művészeti vezetője, Erős Barbara Irén ebben a tanévben is jelentős eredményeket ért el a kis táncosokkal az ország legrangosabb versenyein, fesztiváljain.

Az őszi első megmérettetés a XIII. Országos Táncjáték Fesztivál volt Budapesten. Az Országos Táncjáték Fesztivál egy új oldalról népszerűsíti a táncművészetet, rámutatva a műfaj komplexitására. A bemutatott produkciókat neves szakemberekből álló szakmai zsűri értékeli, amelynek építő jellegű kritikái tovább segítik a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését, a minél magasabb szintre jutás lehetőségét. Itt a Fogoly című koreográfiát adták elő a Szitakötő csoport, a Balance I. és Balance II. csoport tagjai. Varázslatos produkciójukkal különdíjat érdemeltek ki.

A téli felkészülést követően idén márciusban a fővárosi XXV. Jubileumi Országos Ifjúsági Táncművészeti Fesztiválon dicsérte a zsűri a koreográfiát, a zenét, a gyerekek technikai tudását és a tánc történetét. A Balance II. csoport adta elő az I believe… című táncot.

Áprilisban Mezőtúr adott otthont a III. „Mezőtour” Országos Balett és Modern Tánc Fesztiválnak. Itt kilenc koreográfiát mutatott be a Balance Művészeti Egyesület. 
A táncértő és -kedvelő közönség láthatta a Kolibri csoport: Jégvarázs, a Szitakötő csoport: Tavaszi szellő, a Balance I. csoport: Sodrásban, a Balance II. csoport: I believe… című előadásait. Mári Zea Éva szóló modern táncot adott elő Álom vár címmel, Fejes Katica Bogárka karakter tánca az Éjfúria koreográfiájára épült, klasszikus balett kategóriában a Felhők szárnyán című alkotást Bozorádi Mia keltette életre, Kinyik Anett Demóna címmel lépett színpadra, Lengyel Diána pedig az Empty Soul című modern táncot adta elő.

A mezőtúri fesztiválról 3 arany, 1 ezüst, 5 bronz minősítéssel és egy különdíjjal tértek haza a lányok.

A IV. „Mezőtour” Országos Koreográfus Versenyen a gyerekek saját koreográfiájukat adták elő. Bemutatkozott Lefor Petra, aki Árnyak között című koreográfiájával és táncával bronz minősítést szerzett, valamint Kürti Réka különdíjas lett a Felvételi elnevezésű produkcióval.

Május első napján VII. Békéscsabai Nemzetközi Táncfesztiválon bájolta el a közönséget és a zsűrit egyaránt a csapat. Kelet-Magyarország egyik legnagyobb össztáncművészeti rendezvénye ez, tánckultúránk színpompás seregszemléje a Tánc Világnapja alkalmából. Az eseményen a versenyprogramok mellett néptánc gálával, valamint táncpárbajokkal várták az érdeklődőket. Három ezüst díjat hoztak el a lányok Kinyik Anett és Lengyel Diána modern és kortárs tánca mellett a Balance I. csoport előadásával, Erős Barbara Irén koreográfiáival.

A tanévet a fővárosi XXV. Jubileumi Országos Gyermek Táncművészeti Fesztivál zárta.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége által megrendezett Országos Táncművészeti Fesztivál idén ünnepli 25. jubileumát. A fesztiválsorozat három állomásán különböző korosztályok táncművészei mutathatják be produkcióikat. Itt a Szitakötők csoport a Tavaszi szellő előadással szerepelt. A zsűri a gyerekek korukhoz képest kiemelkedő technikai tudását, a koreográfiát és a zeneválasztást dicsérte és hangsúlyozta.

Balance Művészeti Egyesület/martfu.hu

Galéria