2024.06.25, Kedd

Öt éve működnek a kormányhivatalok

2016.01.05. 08:51

Öt éve kezdték meg működésüket a fővárosi és a megyei kormányhivatalok. A kormány 2010-ben döntött a területi közigazgatás átalakításáról, melynek egyik legfontosabb lépéseként 2011. január 1-jén létrejöttek kormányhivatalok és ezzel egy időben 29 helyszínen 29 ügykörrel a kormányablakok. Az átalakítás alapvető célja a hatékony közigazgatás létrehozása, mint pl. a költségtakarékos működés, az ingatlanvagyonnal való hatékony gazdálkodás, megtakarítás, ügyfélbarát ügyintézés, a kultúra- és nemzedékváltás illetve a hatósági eljárásrend egyszerűsítése az ügyintézésben.

A magyar közigazgatásban az elmúlt százötven év legnagyobb átalakítása zajlik, melynek első lépéseként öt éve megkezdték működésüket a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, valamint 29 helyen az első generációs kormányablakok. Az integrált ügyfélszolgálatokban az egyablakos ügyintézés csírájaként még 29 ügykört intézhettek az ügyfelek. A változás folytatásaként 2013. január 1-jén ismét létrejöttek a járások, Jász-Nagykun-Szolnok megye 9 járásában megalakultak a területi közigazgatás legkisebb egységei a járási hivatalok.

Az eltelt időszakban további jelentős változások érintették a kormányhivatalok tevékenységét, melyek közül a legfontosabb a kormányablakok számának növelése. A fejlesztés célja, hogy az ügyintézés az állampolgárok számára ne időveszteség legyen. A modern közigazgatás jellemzőjeként az ügyfeleknek már csak egy helyre kell betérniük, ahol több ügyet el tudnak intézni. A megyében 2015 végére 11 kormányablak kezdte meg működését, ahol ma már 630 ügy intézhető.

A bürokráciacsökkentés eredményeként ez év január 1-jétől több hivatalos okmány kiállítása vagy pótlása vált illetékmentessé. Ingyenes például a személyi igazolvány kiállítása és cseréje, a lakcímkártya, a jogosítvány, de nem kell fizetni a felsőoktatási képzésre történő jelentkezéskor sem.

A fejlesztések hatására az állami ügyintézés gyorsabb, olcsóbb egyszerűbb lett. Komoly változáson esett át a magyar közigazgatás. Az átalakítás folyamata nem zárult le, a jövőben további változások várhatók.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)

fotó: iszolnok.hu

Galéria

KitekintőkormányhivatalJász-Nagykun-Szolnok megye