2024.06.21, Péntek

Rákellenes világnap országszerte

2016.02.02. 08:32

Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában tartották Párizsban. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely a betegség elleni világméretű összefogásra szólít fel. Az esemény emlékére a kongresszus február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAP-nak nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolatában éljen".

Magyarországon a daganatos betegségek miatti halálozás a szív- és érrendszeri halálozást követően a második leggyakoribb halálok. Évente mintegy 34 000 személyt veszítünk el különböző daganatos betegségek következtében. A nők körében a leggyakoribb tumor az emlőrák, országosan évi kb. 7 500 új megbetegedést fedeznek fel, s hozzávetőlegesen 2 100 az ebből adódó halálozás. Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi több mint 1 100 új esettel fordul elő a méhnyakrák, a megbetegedés miatti halálozás pedig meghaladja a 400-at.

E két daganatfajta kegyetlenül szedi áldozatait, pedig időben felfedezve az elváltozást, a női életek megmenthetőek lennének. A terápia annál eredményesebb, minél kisebb az elpusztítandó daganat nagysága, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Erre legalkalmasabb a szűrővizsgálat, hiszen képes a kezdeti stádiumú daganat, sokszor a rákot megelőző állapot észlelésére is.

2001-ben lakossági szűrőprogram indult annak érdekében, hogy e súlyos betegségek halálozási aránya lényegesen csökkenjen. Az elmúlt időszakban az emlőszűrésben a meghívottaknak egyre növekvő, de még mindig nem elvárt hányada élt a szűrés lehetőségével. A méhnyakszűrésben is szükség van az átszűrtség javítására, ezért az egészségpolitika az eredményesség érdekében a védőnőket is bevonja a kenetvételbe. Ebben az évben több mint száz magyarországi településen 121 védőnő folytat majd népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így év közben egyre több kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szervezett szűrésekben meghívással való részvétel ingyenes. Kérjük, éljen a felkínált lehetőséggel és saját egészsége érdekében vegyen részt a szervezett szűrési programban.

Az alábbi rákellenes tízparancsolatot az Európai Közösség fogalmazta meg, amelynek betartásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

  1. Ne dohányozzon!
  2. Alkoholos italokat, bort és sört is csak mértékkel fogyasszon!
  3. Óvakodjon a túlzott napozástól!
  4. Tartsa be munkahelyén a munkavédelmi előírásokat!
  5. Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldségfélét és rostban gazdag ételeket!
  6. Óvakodjon az elhízástól! Kerülje a zsíros ételeket!
  7. Forduljon orvoshoz, ha valahol csomót tapint, ha észreveszi, hogy régi anyajegye „megmozdult”, vagy rendellenes vérzése támad!
  8. Forduljon orvoshoz, ha valamilyen elhúzódó problémát észlel, mint amilyen a hosszan tartó köhögés, vagy rekedtség, bélműködési szokások megváltozása, vagy váratlan testsúlyveszteség.
  9. Rendszeresen járjon méhnyak szűrésre!
  10. Ellenőrizze rendszeresen az emlőit, és 45 év felett jelentkezzen mammográfiás vizsgálatra!

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

fotó: iskolaujsag.blathy-bp.hu

Galéria

Kitekintőrákvilágnapméhnyakdaganatszűrővizsgálat

Ajánljuk még