2022.12.05, Hétfő

Régóta várt projektek Szolnokon: épül a citromsavgyár és nyit a Sörárium

2016.06.25. 11:07

Az öt éve tervezett citromsavgyár építése indulhat el idén, de előtte még két interaktív múzeum is megnyílik a látogatók előtt.

Hirdetés

Az öt éve tervezett citromsavgyár építése indulhat el idén, de előtte még két interaktív múzeum is megnyílik a látogatók előtt.

Év végén indul húszmilliárd forintos beruházás keretében a szolnoki citromsavgyár építése – mondta a szoljon.hu-nak Andrási Imre, a Szolnoki Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója. A kínai építtetők újabb egy hónapos magyarországi tárgyalássorozatot zártak le az elmúlt héten. Az egyeztetések során megszülettek az alapdokumentumok az MFB Invest társtulajdonosként történő belépéséhez.

A Tiszapüspökiben épülő, elsősorban kukoricára szakosodó gabonafeldolgozó nem konkurenciája az ugyancsak kukorica alapú citromsavgyártásnak. Alapanyag lesz elég, s a termékpaletta nem azonos. A munkaerő biztosítása többletfeladatokat okoz, de lesz idő a képzésekre, szervezésre – mondta az igazgató.

A citromsavgyár megépítéséről még 2011 májusában állapodott meg Ven Csia-pao kínai és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A megvalósításhoz még ugyanabban az évben vegyes tulajdonú vállalatot hoztak létre, ez a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt. Tulajdonosai a Szolnoki Ipari Park Kft. és a China BBCA Group Corporation.

 

Repülés és sör

Két jelentős turisztikai látványosságnak ígérkező projekt elindítása is várható Szolnokon a közeljövőben. Az egykori Indóház területén megépült RepTár Interaktív Repülőmúzeumot a jelenlegi elképzelések szerint a szeptember elsejei Szolnok Város Napján nyitják meg a nagyközönség előtt. A múzeum több, mint 6 hektáros területen épült a Bau-Komplex Kft. kivitelezésében, mely magában foglalta egy 3200 négyzetméteres hangár megépítését és több régi épület felújítását is. A beruházás költsége 2,4 milliárd forint, a projektet teljes egészében az Európai Unió finanszírozta.

A másik régóta várt attrakció, a Sörárium múzeum és látványsöröző a szolnoki városháza pincéjében kapott helyett, kivitelezője a Böjtös-Bau Kft. A Söráriumról Csatári István, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta: berendezve várja a látogatóit, a közeljövőben tervezett nyitása a működési engedély kiadása után valószínűsíthető.

forrás: magyarepitok.hu / szoljon.hu

kép: sorarium.hu

Galéria

Aktuálisépítőipari cégekturizmusSzolnoküzemépítés