2024.05.26, Vasárnap

Szent Mártonra emlékeztek Kunszentmártonban

2016.07.03. 12:32

A kelet-magyarországi Szent Márton települések és plébániák találkoztak szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban. 

A kelet-magyarországi Szent Márton települések és plébániák találkoztak szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban. 

Az esemény megnyitóján Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország kormánya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elképzelései találkoztak, amikor 2016-ot, Márton püspök születésének 1700. évfordulóját Szent Márton-emlékévnek jelölték.
Hozzátette: a kormány figyelme elsősorban Szombathely - Szent Márton születési helyének, Savariának az örököse - felé fordult. A szombathelyi múzeum szorosan együttműködik a pannonhalmi bencés apátsággal, a Szent Márton-kultusz egyházi központjának munkatársaival.


Réthelyi Miklós hangsúlyozta: az UNESCO mind a 195 tagállamában tudják az emberek, hogy a magyarok ebben az évben a mai Magyarország területén született Szent Mártonra, a franciaországi Tours város püspökére emlékeznek, az ő életének eseményeit elevenítik fel és dicséretes tetteiből merítenek erőt.

Többek között Kunszentmárton is képviseltette magát a Szent Márton-települések szombathelyi találkozóján 2015-ben. Fotó: alon.hu

Szent Márton eseményekben bővelkedő életének felidézésekor az elnök kiemelte: már a katonák között is kitűnt az emberek iránti rokonszenvével, szeretetével. Például 334-ben, télvíz idején tiszti köpenyének felét egy ruhátlan koldusnak adta. Ez a jelenet Kunszentmártonban is számos helyen - a harangok oldalán, pecsétnyomókon, hivatalos bélyegzőkön - megtalálható, és csodálatos színekkel megalkotott domborműként díszíti a Szent Márton védelmébe ajánlott, pannonhalmi apátság díszkapujának homlokzatát is. 
    

Az elnök szerint elismerés illet mindenkit, aki közreműködött abban, hogy Magyarország keleti felére is elhozzák a Szent Márton-emlékévet. Réthelyi Miklós kifejtette: néha úgy tűnik, hogy az elmúlt 17 évszázad ellenére a Duna vonalában húzódó "limes" ma is határvonal Magyarország két része között. Ezt a történelmileg kialakult és megszűnni nem akaró egyenlőtlenséget tudták helyrebillenteni Kunszentmárton lakói és az ünneplők - mondta, hozzátéve: együtt ünnepelnek protestáns testvéreikkel Tőkés László református püspökkel, Kustra Csaba evangélikus esperessel.
    

Márton a hősiesen gyakorolt irgalmasság, a másokon történő segítés elhivatott gyakorlásával érdemelte ki, hogy szent, azaz példakép legyen. Az emlékezés Márton püspökre a legjobb alkalom, hogy elismételjük önmagunkban és komolyan vegyük az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit: elesetteket gyámolítani, a szomorúakat vigasztalni, a bántalmakat békével tűrni, az ellenünk vétkezőknek megbocsátani, az élőkért és holtakért imádkozni, a bűnösöket szeretettel meginteni, a tudatlanokat tanítani, a kételkedőknek jó tanácsot adni. 

- Szent Márton életútja, cselekedetei adtak erőt eleinknek, és ez kell hogy erőt adjon ma is, mert a küzdelmek és nehézségek ellenére tenni kell a kisebb-nagyobb közösségekért - mondta köszöntőjében Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere.


Az eseményen Csíkszentmárton, Isaszeg, Forrófalva-Moldva, Hévízgyörk, Kunszentmárton , Jásztelek, Magyarszentmárton, Munkács, Püspökszilágy, Szépkenyerűszentmárton, Szombathely, Szeged, Tápiószentmárton, Tiszaszentmárton, Törökszentmiklós képviselői vettek részt.
    

Az eseményen szombat délelőtt ünnepi szentmisét mutatott be Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. Ezt követően Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő imádságos gondolatait és Kustra Csaba evangélikus lelkész beszédét hallhatták a jelenlevők. Délben körmenet indult Szent Márton ereklyéjével. 

mti

Galéria

AktuálisKunszentmártontalálkozó