2024.05.26, Vasárnap

Szolnokon lecserélik Somogyi Béla nevét az utcanévtábláról

2016.05.25. 08:53

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a Somogyi Béla utca elnevezését dr. Kronberg János utcára változtatta 2016. június 1-jei hatállyal.

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a Somogyi Béla utca elnevezését dr. Kronberg János utcára változtatta 2016. június 1-jei hatállyal.

A korábbi közterületnév tábla a tájékozódás megkönnyítése érdekében - áthúzással érvénytelenítve - 2 évig az új nevet jelző tábla mellett marad. Ez kellő átmeneti időszakot biztosíthat az új utcanév megszokására, köztudatba épülésére.

A Somogyi Béla utca nevének megváltoztatásával a lakcímkártyák kiállítása, a forgalmi engedélyek cseréje illetékmentes, csakúgy, mint az esetleges vállalkozói igazolványok, működési engedélyek cseréje. A lakcímkártyát hivatalból postázzák az érintetteknek, a többi, esetlegesen változtatandó irat cseréjét az érintettnek kell kezdeményeznie. Fontos, hogy az esetleges cégbírósági eljárások illetékkötelesek!

Kronberg János - egykori kiváló szolnoki ügyész, az úgynevezett arzénes perekben ismertté vált jogász - a Kolozsvári Jogtudományi Egyetemen 1909. június 4-én szerzett diplomát.  Pályafutása első tíz esztendejét Kolozsváron töltötte, majd a trianoni békediktátum után áthelyezését kérte a Szolnoki Királyi Ügyészségre. A Szolnoki Királyi Ügyészségnek 1937-től lett az elnöke. Pályafutásának utolsó éveit a Budapesti Államügyészség másodelnökeként töltötte, 1952-ben ment nyugállományba. Szolnoki ügyészi éveinek talán legismertebb pere a magyar kriminalisztika történetének egyik legkülönlegesebb esete, a tiszazugi arzénes gyilkosságok miatt indított eljárás volt.

forrás: szolnok.hu

 

Galéria

AktuálisSzolnokSomogyi Béladr. Kronberg János