2024.05.27, Hétfő

Tájékoztató kampány a Tiszai fürdőzés veszélyeiről

2016.06.14. 11:23

A Tiszai fürdőzés veszélyeiről kezdtek tájékoztató kampányba a szolnoki rendvédelmi szervek.

Az elmúlt hetekben négyen is belefulladtak a vízbe a Tisza szolnoki szakaszán. A megelőzés érdekében a város polgármesterének kezdeményezésére a megyei rendőr-főkapitányság, valamint a katasztrófavédelem közös tájékoztató kampányba kezdett, s különösen a fiatalok figyelmét igyekeznek felhívni a nyári folyami fürdőzés veszélyeire. A megyeszékhely több iskolájában jártak már a rendőrség munkatársai osztályfőnöki órákon, kedden reggel Szalay Ferenc polgármester és Horváth Róbert alezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szolnoki őrsparancsnoka tartott rövid tájékoztatót a Fiumei Úti Általános Iskola nyolcadikosainak.

- Az elmúlt hetek tragikus eseményei kapcsán úgy gondolom, kötelességünk cselekedni, s a lehető legtöbb emberhez, különösen a fiatalokhoz eljutni a megelőzést segítő információkkal, tájékoztató anyagokkal – mondta Szalay Ferenc. – A tiszai fürdőzésnél nem elég jól úszni, az élővíz komoly veszélyeket jelenthet, kezdve a hirtelen mélyüléstől az örvényekig, nem látható víz alatti akadályokig.

Horváth Róbert alezredes arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a Tisza városi szakaszán nem látható veszélyeket rejthet a folyó.

- Nem véletlen, hogy a folyók városi szakaszain nem engedélyezett a fürdés. Ezeken a részeken ugyanis stégek, egyéb vízbe nyúló építmények okozhatnak például örvényeket. De sok az olyan víz alatti akadály, nagyobb fa, vagy bármi más, melyre ráugorva nagyon komoly sérüléseket szerezhetünk. Egy nagyon fontos, hogy semmiképpen ne menjünk egyedül fürdeni a Tiszába. A legjobb az, ha van egy biztosan úszó felnőtt a közelünkben. Ha már megtörténik a baj velünk a vízben, azonnal jelezzük a parton lévőknek kiabálással, integetéssel. Ha pedig a partról fuldokló embert látunk, mindenképpen hívjuk a rendőröket, katasztrófavédőket!

A város polgármestere elmondta még, hogy rendőrség által összeállított szóróanyagot a város sokszorosította, s igyekeznek minden diákhoz eljuttatni azokat, legkésőbb a bizonyítvánnyal kézhez is kapják majd.

- Nem a tiszai fürdőzés jelenti az egyedüli veszélyforrást a nyáron, a kerékpározás például nagyon népszerű lett Szolnokon a sok bicikliútnak köszönhetően. Nagyon oda kell figyelnünk, mert ilyenkor az átlagosnál sokkal több gyermek közlekedik az utakon.

forrás: szolnok.hu

Galéria

AktuálisTisza