2024.06.13, Csütörtök

Új beruházás indul Tiszapüspökiben

2016.01.20. 15:11

A rendszerváltás óta nem látott méretű élelmiszeripari beruházás kezdődött Tiszapüspökiben. A Tisza-TK Projekt Kft. 2017-ben már működő gabonafeldolgozó üzemében az induláskor több mint 500 fő találhat munkát. A Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya egyeztető megbeszélésre hívta azokat a megyei képzőhelyeket, amelyek szakmai kínálata kapcsolódik azt induló üzem munkaerőigényeihez.

45 milliárd forintos zöldmezős fejlesztéshez az állam 9,5 milliárd forinttámogatás nyújt. A felépülő gyár mintegy ezer embernek biztosíthat munkát. A 100%-ban magyar tulajdonú új gyárban 2017-től 550 embert foglalkoztatnak majd, s további mintegy 750 munkahely jöhet létre az üzem működésével összefüggésben. Az üzemben a tervek szerint évente félmillió tonnánál több kukoricát dolgoznak fel és a fő termék az izocukor mellett, több terméket is előállítanak majd. A vállalkozás már 2018-ban 55 milliárd forintos forgalmat szeretne elérni és a termékeik jelentős részét az európai piacon szeretnék értékesíteni. Dr. Zahola-Pollák Vanda cégvezető arról beszélt, hogy világszínvonalú technológiát építenek be az üzembe, ahol csak képzett munkaerőre van szükségük. A cég képviselői elmondták, már ez év második felében megindul a munkaerő felvétele az üzemben.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott történelmi pillanatnak nevezte a megbeszélést. A megyében először kerül sor olyan jellegű eseményre, amikor egy induló nagy volumenű vállalkozás munkaerőigényéről tájékoztatja a megye képzőhelyeit, melyben közvetítő szerepet vállal a kormányhivatal. A cég, a kormányhivatal és a képzőhelyek újszerű együttgondolkodásának eredményeként jóval rövidebb idő alatt és sikeresebben tudják betölteni a munkaerőigényeket.

A megyei képzési centrumok képviselői üdvözölték ezt a lehetőséget, hiszen végzős diákjaik közül többen hosszú távú karriert építhetnek ki nagyvállalati környezetben. A megbeszélésen szó esett a felnőttképzés esetleges bekapcsolásáról is a cég munkaerőigényeinek betöltésében. Az intézmények képviselői iskolai szintű tájékoztatóra is meghívták a Tisza-TK vezető szakembereit.

forrás: JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

Galéria

Gazdaságzöldmezős fejlesztésTiszapüspökimunkaerő