2024.05.26, Vasárnap

Újjáélesztési tanfolyam szolnoki középiskolásoknak

2016.05.18. 16:00

Újjáélesztési gyakorlaton vehettek részt a szolnoki középiskolások a Szívügyünk Szolnok Alapítványnak köszönhetően.

Újjáélesztési gyakorlaton vehettek részt a szolnoki középiskolások a Szívügyünk Szolnok Alapítványnak köszönhetően. Az elméleti képzések után  a gyakorlati oktatáson 20 diák vett részt, ahol két órában sajátíthatták el mentősök segítségével a fogásokat az ambubabákon. A szolnoki kezdeményezés nagyon fontos, hiszen a diákok tananyagában nem szerepel ilyen részletességgel az újraélesztés menete, miközben adott esetben életeket menthetnek a fiatalok a néhány viszonylag egyszerű fogás alkalmazásával.

Alapítványunk kezdeményezésére már évekkel ezelőtt a Műszaki Szakképzési Centrum tagintézményeinek minden pedagógusa elvégezhette díjtalanul az újraélesztési tanfolyamot az OMSZ Szolnoki Mentőállomása dolgozóinak együttműködésével – mondta köszöntőjében dr. Herczeg Béla, a Hetényi Géza Kórház kardiológus főorvosa. – Úgy gondoltuk, az a legfontosabb, hogy a fiatalokat is megtanítsuk ara, mit is kell tenni, ha eszméletlen embert találnak, mondjuk az iskola mosdójában, vagy az utcán.

A program az elméleti képzések után elérkezett a gyakorlati oktatáshoz, a mai nap ezen a 10-11. évfolyamos diákok vettek részt. A gyakorlati oktatáson 20 diák vett részt, ahol két órában sajátíthatták el mentősök segítségével a fogásokat az ambubabákon.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy Szolnokon több iskolában és közintézményben megtalálhatók az automata defibrillátorok – mondta a rendezvényen Szalay Ferenc polgármester. – Ezek a remek készülékek bizony életet menthetek adott esetben. Azonban az eszközök önmagukban mit sem érnek, fontos tudnunk, hogy miként álljunk oda az eszméletlen emberhez, mit tegyünk. Nagyon fontos tudás ez, hiszen évente 25 ezer magyar ember hal meg hirtelen szívhalálban. Ha közülük csak egyet meg tudunk menteni az ehhez hasonló képzésekkel, már sikerrel jártunk!

A Műszaki Szakképzési Centrum 4 tagintézményének mindegyikében található defibrillátor, ahogyan a város több közintézményében is, így például a Szigligeti Színházban, a városházán, a buszpályaudvaron, a sportcentrumban (városi sportcsarnokban, a Holt-Tiszai Vízisporttelepen ill. a Sportcentrum B épületében, a bölcsődei igazgatóságon, a Szolgáltatási Szakképzési Centrumban.

Szalay Ferenc kiemelte, elismerés illeti az alapítványt, illetve annak vezetőjét, Herczeg Bélát és Kardos Józsefet, a Szolnoki Mentőállomás vezető mentőtisztjét.

forrás: szolnok.hu 

Galéria

AktuálisElsősegélyambubabaSzívügyünk Szolnok Alapítványdefibrillátor