2024.06.26, Szerda

Utazz vonattal a bécsi karácsonyi vásárokra!

2015.12.01. 06:15

Decemberben Bécs utcácskái és terei varázslatos karácsonyi maketté alakulnak, ünnepi ruhába és fényárba öltöznek.

 

Az ünnepet, ami a bécsieket közelebb hozza egymáshoz, a sógorok hozzánk hasonlóan évszázadok óta megünneplik. Az adventi vásárok között a világon az egyik leghíresebb a városháza előtti forgatag, pedig a Rathausplatzon kívül még majdnem egy tucat hely alakul át hatalmas karácsonnyá a városban. Szerkesztőségünk sorrendbe szedte a legjobbakat.

Vonattal kényelmesebb, gyorsabb és akár olcsóbb:  

 

Vonattal kényelmesebbnek és gyorsabbnak ígérkezett az utazás, mint autóval, így a Kelenföldi vasútállomás P+R ingyenes őrzött parkolójában hagytuk az autót. Nem kellett aggódni a bécsi parkolásért és autópálya matricát vásárolni. Budapestről a MÁV honlapja alapján akciók széles kínálata várja az utazni vágyókat a környező országokba. A császárvárosba tizenkét pár szerelvény indul naponta. A railjet átszállás nélkül repített a belvárosba. Negyed hét után szálltunk fel Kelenföldön és kilenc órakor már a Belvedere Palotában fotóztunk.

Spittelbergi karácsonyi vásár:  Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse.  

 

 

Egy napos adventi kiruccanásunk TOP1 helyén említjük a spittelbergi városrész három keskeny utcácskájában helyet foglaló karácsonyi vásárt, ahol a macskaköves utcácskák és a biedermeier homlokzatai előtt rengeteg árus kínál igényes kézműipari termékeket illetve számos helyen találunk kulináris ételkülönlegességeket is. Helyben több hangulatos étterem üzemel, ahol az árak is alacsonyabbak, mint a belvárosban. Mi is betértünk az egyik vendéglőbe hagyományos bécsi szeletet enni, illetve az egyik standnál forró punccsal melegítettük fel magunkat a fagyos hidegben. Idén karácsonyi postahivatal is üzemel a városrészben. Az idilli utcácskák esténként megtelnek puncsozó, forraltborozó bécsiekkel. Minden sarokba és minden udvarba érdemes bekukkantani. A pékségekből áradó friss kenyérillat a gyermeki rácsodálkozás az este különösen tündöklő mesefalura még a helyieket is magával ragadja.

Freyung tér és Am Hof adventi vásár:  Freyung Tér és Am Hof.

 

 

A képzeletbeli ezüstérmet az Altwiener Christkindlmarknak a belvárosi Freyung téren és az alig néhány lépéssel arrább lévő Am Hof adventi vásárnak adtuk. Mindkettő inkább egy boldog kisvárosi hagyományőrző eseménynek nézett ki, ahol az emberek közelebb akarnak kerülni egymáshoz és ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárokat. Ellenállhatatlan kézműves alkotások, üvegdíszek, hagyományos betlehemek és kerámia tárgyak között válogathatunk. A területet délután négy órától ünnepi zene, gyertyafény, csillogás, puncs, vanília illat és vidám emberek forgataga tölti be.

Karácsonyi falu: Maria Theresien-Platz,

 

 

 

A bronzérmet a Rathausplatztól pár száz méterre található a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum közötti Maria-Theresien-Platzon a bécsi karácsonyi falu vitte el, ami kisebb, de szerintünk igényesebb, mint a városháza előtti téren található adventi vásár. Rengetegen kínálnak itt hagyományos kézműipari termékeket, de eredeti karácsonyi ajándék ötleteket mi is meríthetünk a hangulatos standoknál, amit később saját kezűleg elkészíthetünk szeretteinknek. December 27-től szilveszteri falu foglalja el a karácsonyi helyét, de addig még a helyet a fiákereket elhúzó lovak dobogása és a kürtös kalács mennyei illata tölti be. 

Wiener Adventzauber és Christkindlmarkt: Rathausplatz,

 

 

Csak negyedik lett szerkesztőségünk véleménye alapján a hagyományos bécsi adventi varázslat nevű vásár, ahol a Rathausplatz fénylő mesevilággá változik. A Christkindlmarkt a legnagyobb, de szerintünk nem a legjobb a városban. Több száz standon kínálnak karácsonyi ajándékokat, karácsonyfadíszeket, kézműves termékeket, édességet és melegítő italokat. A környező fák és a városháza ilyenkor ünnepi díszben csillog és adventi fényárba borul a környék. Gyermekek számára van körhinta, karácsonyi gyermekvasút, valamint kipróbálhatják a barkácsolást egy asztalos műhelyében is.

Bécsben eltöltött napunkat, ahogy feljöttek a szikrázó alkonyesti csillagok még inkább ünneppé varázsolták a város fényei és illatai, az emberek várakozással teli öröme és vidámsága. Mire elhagytuk a császári fővárost, addigra szívünkben is remény és karácsony született, amit megkoronázott, hogy 160 km/h-val száguldó meleg vasparipánk másodperc pontosan landolt Budapesten 

Szerző és fotó: 2PE

http://www.mavcsoport.hu/

Galéria

KitekintőBécs karácsonyi vásár MÁV csoport

Ajánljuk még