2024.04.17, Szerda

Országos Szakképzési Tanévnyitó ünnepség Szolnokon

kormany.hu

2017.08.31. 13:43

10 milliárdos felújítási program indul a szakképző intézményeknél.

Hirdetés

 

A korszerű oktatási környezet kialakítása a minőségi szakképzés alapja, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy 10 milliárd forintból infrastruktúra-fejlesztési programot indít a szakképző intézményeknél – jelentette be Varga Mihály az Országos Szakképzési Tanévnyitó ünnepségen Szolnokon.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az egyik legfontosabb feladat a hazai szakképzés rendszerének továbbfejlesztése, amely a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét hivatott támogatni. A tárcavezető közölte: a foglalkoztatás terén már nem a munkanélküliség jelenti Magyarországon a legnagyobb gondot, hanem a megfelelő végzettséggel és tudással rendelkező szakemberek számának emelése.

Mint mondta, a magyar gazdaság kiemelkedő ütemben bővül, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a jó, gyakorlati tudással rendelkező szakemberekre. Olyan képzési rendszert kell létrehoznunk, amely gondoskodni tud arról, hogy a diákok használható tudással hagyják el az intézményeket, és amely a változásokhoz való alkalmazkodásra is felkészít. Azokat a készségeket erősíti meg a diákokban, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a folyamatosan változó technológiai környezetben is megállják a helyüket.

A miniszter a magyar gazdaság fejlődéséről szólva elmondta, 2010 óta több mint 700 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, ezzel párhuzamosan a munkanélküliek aránya 4,2%-ra csökkent, ami negyedszázados rekord. A foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, több mint négy és fél éve töretlen a reálbérek emelkedése is, amely növekedést a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás is kiemelkedően támogat – tette hozzá a tárcavezető.

Varga Mihály leszögezte, a hazai szakképzés rendszerének továbbfejlesztése érdekében ebben az évben is olyan lépéseket tesz a tárca, amelyek – a már stabilan működő és bővülő szakképzési intézményhálózatra építve – tovább bővítik a szakképzést választók lehetőségeit, szélesítik és még inkább a gazdaság igényeihez igazítják az elérhető ismeretek körét.

AktuálisSzolnokOrszágos Szakképzési Tanévnyitó ünnepségszakképző intézmények