2024.04.26, Péntek

Elfogadták Szolnok ez évi költségvetését

MTI

2018.02.23. 13:30

Egyhangú döntéssel fogadta el a szolnoki önkormányzat ez évi költségvetését a közgyűlés csütörtökön, a város az idén mintegy 23 milliárd forintból gazdálkodik, hiánnyal idén sem számolnak.

Hirdetés

A büdzsé 1,8 milliárd forinttal magasabb összegű a múlt évinél, bevételi és kiadási főösszege megegyezik. A megyeszékhely az idén 11,3 milliárd forintot fordít majd fejlesztésekre, városrehabilitációra.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, hogy a megyeszékhelynek nincs adóssága, a működés biztonságos és kiegyensúlyozott. Hozzátette: valamennyi intézmény és gazdasági társaság megkapja a kért támogatást, amellyel kiegyensúlyozott lehet a gazdálkodása.

A közgyűlés csütörtökön - többek között - elfogadta a szmogriadó tervről és a levegőminőség javítására vonatkozó hosszú távú intézkedési tervről szóló előterjesztést. A füstköd-riadó terv tartalmazza például azt is, hogy indokolt esetben a 3,5 tonnánál nehezebb autók kizárhatók a forgalomból, illetve bizonyos üzemek működése korlátozható.

A képviselők az egészségügyi vállalkozások, illetve szervezetek támogatásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását is elfogadták. Idén az egészségügyi munkát végző civil szervezetek támogatására több mint 2,7 millió forintot különítettek el, háziorvosi praxisok támogatására több mint 4,7 millió forintot.

A rendelet módosítása következményeként a pályázati rendszerbe beemelik a nyugdíjas szervezeteket, klubokat is. Részükre 2 millió forint áll rendelkezésre ebben az évben.     Félmillió forint egyszeri támogatást kaphatnak első lakásuk megvásárlásakor azok a fiatalok, akik a Szolnok hazavár program ösztönzésére választják a megyeszékhelyet lakóhelyül.

A Szolnoki Zsidó Hitközség kezdeményezésére Elhurcolt zsidókért elnevezésű emlékkövet állítanak a Hild János téren, a korábbi szolnoki gettó helyén. Az emlékkő Szabó Imrefia Béla szobrászművész közreműködésével készülhet majd el, a város félmillió forinttal járul hozzá a költségekhez.
 

AktuálisSzolnokköltségvetés