2024.04.26, Péntek

Rehabilitáció kortalanul

kormanyhivatal.hu

2017.02.07. 12:54

Civil kezdeményezésre szervezték meg azt a példaértékű konferenciát, melyen Szolnok fejlesztő szakemberei találkoztak. A koraszülött fejlesztéstől a látás és mozgássérültek rehabilitációjáig valamennyi terület képviseltette magát a hiánypótló rendezvényen.

Hirdetés

Az Aba-Novák-Agóra Kulturális Központban szervezte meg az Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete azt a konferenciát, melyen egész nap egymást váltották, az intézményi, civil és magánszférából érkezett fejlesztő szakemberek. A példaértékű kezdeményezés fővédnöke a megyei kormánymegbízott volt.

” Óriási érték az, hogy a születés pillanatától kockákra rakva a korai fejlesztés lehetőségeit és a rehabilitációt minden életkorban végig veszi. Ez egy ritka pillanat, azt gondolom, nemcsak Szolnokon, a megyében, hanem akár országosan is”. - Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott.


A városban tevékenykedő szakemberek, bár a ugyanazokat a gyermekeket, családokat is kezelik különböző életszakaszokban, itt találkoztak egymással. A szakmai tapasztalat csere nagyban előmozdítja a későbbi még szorosabb együttműködést. 

Koraszülött gyermekek kórházi fejlesztése, Dévény torna, óvodai integrált fejlesztés, gyógytorna rehabilitációban, vagy gyengén látók foglalkoztatása. Csak néhány kiragadott cím az előadások sorában. 

”A megelőzés én azt látom egyre nagyobb figyelmet kap mindenhol és ez így van a kisbabáknál a kora felismerés területén is. Egyre több szülő gondolja úgy, hogy szeretné a gyermekét megvizsgáltatni, nem feltétlenül orvossal, hanem gyógytornásszal, vagy mozgásfejlesztővel. Ahol fény derülhet arra, hogy vannak -e olyan eltérések a mozgásában, izomzatában ami eltér az átlagostól. Ez a figyelemfelébresztés pedig segíthet abban, hogy a későbbi problémákat megelőzzük” - mondta Egri Veronika DSGM-Szakgyógytornász. 

A fejlesztés a koraszülöttek, kisgyermekek mellett a felnőtteknél is nagyon fontos. 

”Később a felnőtt korban is nagyon fontos a rehabilitáció, sőt a felnőtt korban, az idős korban is nagyon fontos a rehabilitáció, mert egy életminőséget javító kezeléseket kaphatnak emberek, ami az életminőségüket nagyban befolyásolja. És ha könnyebben elvégzi a mindennapi feladatokat, akár a saját maga ellátását is, ez az egész családnak pozitív eredményt jelent” - folytatta Fehérváry Tünde az Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. 

A komplex programot különböző kiállítók színesítették, ahol személyes tanácsadásra, konzultációra is lehetőség nyílt.

Helyi hírekSzolnokrehabilitációMozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete