2024.04.26, Péntek

Konferencián emlékeznek Verseghy Ferencre Szolnokon

mti

2017.04.02. 11:16

In memoriam Verseghy Ferenc címmel tudományos konferenciát rendez a költő születésének 260. és halálának 195. évfordulója alkalmából április 3-án és 4-én Szolnokon a Verseghy Emlékbizottság és a MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének XVIII. Századi Osztálya.

Hirdetés

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szervezésében a program április 3-án koszorúzási ünnepséggel kezdődik a könyvtár bejáratánál, ahol a költő életét, szolnoki kultuszát bemutató kültéri molinókiállítás is nyílik.     

Ezt követően Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Szörényi László, az MTA BTK  Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott igazgatója köszönti a konferencia résztvevőit  a polgármesteri hivatal dísztermében.

 

A konferencia megnyitóját követő első előadásban Bencze Lóránt, a Magyar  Nyelvstratégiai Intézet igazgatója a költő A keresztény ájtatosságról című kéziratos művét elemzi. A konferencia első napján szó lesz egyebek mellett arról, miként változott Kazinczy Ferencnek írótársáról sugallt véleménye a különböző időpontokban keletkezett börtönmemoárokban.


A konferencián részletesebben szó lesz  Verseghy szótártani munkásságáról és hogy nyelvtana a mai klasszikus nyelvleírásban is megállná a helyét. 

 

A konferencia második napján a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulói adnak műsort, majd ismét előadások következnek, ezúttal a költő nevét viselő szolnoki könyvtárban.     

Az érdelődők megismerkedhetnek egyebek mellett Verseghy Ferenc névtelenül kiadott szatirikus eposzával, előadást hallhatnak a Usus aestheticus linguae hungaricae című kézikönyvének forrásairól.

 

Az előadások után vitára, hozzászólásokra nyílik lehetőség. A konferencia végén az érdeklődőknek bemutatják a Verseghy-honlapot.     

Verseghy Ferenc (1757-1822) költő, polihisztor, műfordító, irodalomszervező, nyelvész, énekes, hárfás és zeneszerző volt.

KitekintőSzolnokkonferenciaVerseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési IntézményVerseghy Ferenc