2024.03.28, Csütörtök

Bálint Lajos-vándorgyűrűt kapott a Szigligeti művészeti titkára

mti

2016.12.13. 09:03

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.

Hirdetés

Átadták az epizodistákat jutalmazó Aase-díjakat: az idén Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést a Bajor Gizi Színészmúzeumban megrendezett ünnepségen.

 

Az Aase-díjat Gobbi Hilda végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át.
Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a díjakat átadva kiemelte, a színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségek, színes egyéniségek, kiváló színészek kellenek - mint a mostani díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egyetlen pillanatba sűríteni, egyetlen jelenetben egy egész élettörténetet elmondani.
Emlékeztetett arra, hogy a díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Aase megformálása Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása volt, a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta a szerepet.

 

"A díj szellemiségéről és értékéről fontos elmondani, hogy ez a kiemelkedő szakmai teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díj, a hozzáértő kollégák, pályatársak döntését és elismerését közvetíti" - fogalmazott.

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.
A díjazottak közül Dimanopulu Afrodité az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Szoboszlai Éva elsősorban az Evangélium Színházban szerepel. Kertész Péter játszott a Operettszínházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban, jelenleg szabadúszó, rendszeresen látható a Turay Ida Színházban és a Karinthy Színházban.
A díjazott művészeket emlékezetes alakításaikat felidéző előadásrészletekkel köszöntötték, emellett szerepkatalógusukat is átnyújtották nekik.

 

Az eseményen adták át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, a Domján Edit-díjat és az Ivánka Csaba-díjat is.
A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.
A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye alapította. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.

A Domján Edit-díjat Széles Zitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének adta át Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szakonyi Károly író, a kuratórium tagja.
Az alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át, decemberben Domján Edit születésének évfordulója alkalmából. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

Az Ivánka Csaba-díjat az ünnepségen Papadimitriu Athina vehette át Hirtling István és Papp Zoltán színművésztől.
    Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

KultúraSzolnokSzigligeti SzínházBálint Lajos-vándorgyűrűAase-díjművészeti titkárFarkas Irén