2024.03.19, Kedd
Megnyílt a Munkácsy-kiállítás Szolnokon

Megnyílt a Munkácsy-kiállítás Szolnokon

szolnok.hu

2019.01.11. 13:45

Méltó környezetben, a Szolnoki Galériában – egykori zsinagógában – január 12. és április 7. között látogatható a kiállítás. A magyar festőzseni legismertebb munkái mellett számos kevésbé ismert művet is megtekinthetnek az érdeklődők, akiket február 20-án meglepetéssel várnak.

Hirdetés

Átütő erejű, életre szóló élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a Szolnokon megnyílt Munkácsy-kiállításra.

Horváth László, a Damjanich múzeum igazgatója a megnyitón felidézte: a Damjanich múzeum legutóbb tizenkét éve mutatott be egy válogatást a Pákh-gyűjtemény és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyagából. Az azóta eltelt idő alatt felnőtt egy újabb generáció. Azok, akik akkor megcsodálhatták, bizonyára most is szívesen felfrissítik a Munkácsy művészetével kapcsolatos élményeiket, annál is inkább, mivel közel harminc, 2007-ben be nem mutatott festmény is a nagyközönség elé kerül.

 

Ma Szolnok ott tart, hogy Munkácsy Mihály művei igenis tökéletesen illenek a kulturális palettához, hiszen a jóra, a jobbra törekvés annyira megszokottá vált, hogy egymást érik az országos, sőt, nemzetközi szintű rendezvények, események! Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy ma megnyílhatott ez a kiállítás, köszönöm Pákh Imre úrnak és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumnak a felajánlott festményeket, a Damjanich János Múzeum kollégáinak a rengeteg munkát, hiszen nélkülük nem sikerült volna ilyen színvonalasan berendezni a tárlatot - mondta Szalay Ferenc polgármester.

 

Egy olyan városba érkeztek ismét az egyik legnagyobb magyar festőművész képei, mely megannyi országosan is meghatározó produkciónak adhat otthont, ahol egy csodálatos színház, egy Bécsben is csodált szimfonikus zenekar, az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusa, megannyi kiváló kórus, egy nemzetközi fesztiválokat szervező művészmozi, a Tisza Táncegyüttes, a Művésztelep és az Agóra mellett még számos civil kezdeményezés, megannyi színvonalas rendezvény teszi pezsgővé a hétköznapokat – hangzott el dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntőjében.

 

Pákh Imre gyűjteményéből mintegy negyvenhét Munkácsy képet láthatnak az érdeklődők, egy, a festőművészt ábrázoló szobor mellett pedig az érdekes, fordulatokban bővelkedő életúttal is megismerkedhetünk.

Február 20-ára, Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára meglepetéssel, egy igazi kuriózummal készülnek a szervezők: ezen a napon mutatják be – Magyarországon első alkalommal - azt a festményt, amely a közelmúltban került Pákh Imre tulajdonába. A jeles alkalmon Pákh Imre is részt vesz.

Pákh Imre ellentételezés nélkül bocsájtja rendelkezésre milliárdos értéket képviselő gyűjteményét, mivel küldetésének tekinti, hogy a világon a legismertebbnek számító magyar festő életművével minél többen megismerkedhessenek hazánkban.

Információk:

Munkácsy Szolnokon - 175 éve született Munkácsy Mihály
2019. január 12. - 2019. április 7.
 

A kiállítás megtekinthető 9-17 óra között, hétfő kivételével minden nap a Szolnoki Galériában.
5000. Szolnok, Templom út 2.

Jegyárak:
Felnőtt 2000 Ft
Kedvezményes 1000 Ft (diák, nyugdíjas)
Csoportos jegy 10 fő felett 800 Ft

KultúraSzolnokSzolnoki GalériaMunkácsy-kiállítás