2024.05.23, Csütörtök

16 milliárdos árvízvédelmi projektet hagyott jóvá a kormány

2016.03.22. 13:48

Kisköre és Szolnok között növelik a vízrendszer árvízlevezető képességét, a projekt megvalósulása által közel 125 ezer ember kerül nagyobb árvízi biztonságba. 

Kisköre és Szolnok között növelik a vízrendszer árvízlevezető képességét, a projekt megvalósulása által közel 125 ezer ember kerül nagyobb árvízi biztonságba. A beruházás a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program része.

A kormány elfogadta a KEHOP beruházásai között szereplő nagyprojekt-javaslatot, melynek tárgya a „Tisza hullámtér: Nagyvízi meder vízszállító képességének javítása a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon.”

A közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a projekt célja a Tisza Kisköre és Szolnok közötti mintegy 70 kilométeres szakaszán a nagyvízi meder árvízlevezető képességének növelése az árvízi biztonság növelése érdekében. A beruházásra a támogatást igénylő szerv a közlöny szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság és  Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma, a támogatás összege 16,1 milliárd forint. A projekt megvalósulása által közel 125 ezer ember kerül nagyobb árvízi biztonságba.

A projekt főbb elemei:

  • a hullámtér szűkületeinek feloldása árvízvédelmi töltések áthelyezésével,
  • a hullámtéren az árvizek levonulását akadályozó természetes és mesterséges terepalakulatok eltávolítása (nyári gátak, övzátonyok, földdepóniák), a nagyvízi lefolyási viszonyokat jelentősen befolyásoló kiemelkedések magasságának csökkentése,
  • a legkritikusabb terület, az árvízlevezető sáv területhasználatából adódó érdességi viszonyainak javítása,
  • az árvízlevező sáv rehabilitációja, az árvizek levezetésének megfelelő állapot, művelési ágak helyreállítása, a szabálytalanul fejlődött és akadályt jelentő növényzet eltávolításával az ökológiai szempontok figyelembevételével.

 

A kormány a határozatban felszólította a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon a projekt támogatására irányuló kérelemnek az Európai Bizottsághoz történő benyújtásáról. Ezt a projektre szóló támogatási szerződés megkötése után hat hónapon belül kell megtennie a tárcavezetőnek.

A beruházás a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program része.

(magyarepitok.hu, ovf.hu)

(fotó: ativzig.hu)

Galéria

Helyi hírekvédekezéshullámtérárvízVTTvásárhelyi terv