2024.04.25, Csütörtök

1956 - Filmvetítés, mécsesgyújtás, vetélkedő a szolnoki programok között

mti

2016.10.19. 08:42

A polgármester szerint fontos, hogy a szolnoki történelmi eseményeket minél többen megismerjék, a programok pedig valódi közösségi élményt jelentsenek a polgárok számára.

Hirdetés

Filmvetítéssel, mécsesgyújtással, koszorúzással, várostörténeti vetélkedővel is emlékeznek Jász-Nagykun-Szolnok megyeszékhelyén a 60 éve történt forradalomra és szabadságharcra.

 

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere elmondta, Szolnok stratégiai szerepe, vasútállomása, tiszai átkelőhelye, katonai reptere és a Kossuth adót sugározni képes rádióállomása miatt vált a szovjet seregek főhadiszállásává. A település ezért igaztalanul sokáig viselte a "Kis Moszkva" jelzőt - tette hozzá.     

 

Emlékeztetett, hogy október 23. kettős nemzeti ünnep Magyarországon, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapja és a 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.     

 

Október 23-án mécsest gyújtanak a Kablay Lajos téren a névadó mellszobránál, a Sóház úton Dancsi József emléktáblájánál, a Táncsics Mihály úton vitéz Szathmáry József, a Damjanich úton Kiss Ferenc emléktáblájánál. Ezt követően a megyeháza aulájában Dancsi József emléktáblájánál gyújtanak mécseseket, majd a Szolnoki Törvényszék falán elhelyezett Műszaki és Közlekedési Egyetem emléktáblájánál.     

A megemlékezés az '56-osok terén folytatódik koszorúzással, ünnepi beszédet mond Szalay Ferenc. Az eseményen verset szaval Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, akinek édesapja Kautzky Ervin 60 évvel ezelőtt, 1956-ban szavalta el a Nemzeti dalt a szolnoki városháza erkélyéről. Közreműködik a Magyarock Dalszínház, a szolnoki Légierő Zenekar, a Jubilate egyházi kórus, a Szent László Honvéd Hagyományőrző Egyesület, Szolnok város iskoláinak összevont kórusa és Sete Alexandra honvédtisztjelölt.     

 

A Tisza Moziban a Megáll az idő című filmet vetítik október 23-án délután.     

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából várostörténeti vetélkedőt szervezett középiskolás tanulók részére a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Verseghy Ferenc Könyvtár. Két írásbeli fordulóban tizenöt csapat mérte össze tudását az elmúlt egy hónapban, közülük tíz jutott be az október 20-i szóbeli döntőbe, amelyen ötven középiskolás méri össze tudását. 

Aktuális1956-os forradalomoktóber 23.