2024.04.27, Szombat

Felkészültek az influenzaszezonra

kormanyhivatal.hu

2016.10.29. 13:55

A megye lakosságának kb. 20%-át ellátó 51 háziorvos, házi gyermekorvos hetente jelenti a járási hivatalok népegészségügyi osztályának az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek számát, 4 orvos pedig az Influenza vírus kimutatása céljából torokmintát is vesz laboratóriumi vizsgálatra.

Hirdetés

A korábbi évekhez hasonlóan az év 40. hetében az influenza figyelőszolgálat megkezdte működését.

Az influenza járvány általában közösségekből – főleg gyermekközösségekből – indul ki, ezért a közösségi hiányzásokat is figyelemmel kísérik.

A figyelőszolgálat első két hetében az influenza gyanús megbetegedések száma még nagyon alacsony volt.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése.

E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is térítésmentesen biztosít oltóanyagot azok számára, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik.

 

A térítésmentes influenza elleni védőoltás (neve: 3Fluart) a 3 évesnél idősebb krónikus betegek (pl. szív- és érrendszeri, légzőszervi, máj- és vesebetegek, cukorbetegek, az immunhiányos állapotban szenvedők), egészségi állapottól függetlenül a 60 éven felüli személyek, a várandós nők vagy akik a gyermekvállalást az influenza-szezon időszakára tervezik, az ápolást/gondozást nyújtó otthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói számára adható.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a 6-35 hónapos korú krónikus betegségben szenvedő gyermekek, az immunhiányosak, valamint az egészségügyi intézményekben tartósan ápoltak, illetve a csecsemő- és gyermekotthonok lakói részére is térítésmentesen biztosított a Vaxigrip nevű oltóanyag.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye rizikócsoportba tartozó lakosainak részére 51.000 adag 3Fluart vakcina biztosított. Az oltóanyag oltóorvosokhoz történő kiszállítása folyamatos, november 2-tól valamennyi háziorvosnál, házi gyermekorvosnál, foglalkozás-egészségügyi orvosnál rendelkezésre áll.

 

A fentiekben felsorolt kockázati csoportokba nem tartozó személyek orvosi vényre megvásárolhatják a gyógyszertári forgalomban lévő influenza elleni vakcinát.

 

Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.

AktuálisinfluenzavédőoltásNépegészségügy