2024.04.24, Szerda
Felszerelések átadásával egybekötött konferenciát tartottak Jászberényben
Fotó: jasz.katasztrofavedelem.hu

Felszerelések átadásával egybekötött konferenciát tartottak Jászberényben

jasz.katasztrofavedelem.hu

2016.12.30. 13:22

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek Konferenciáján a párbeszéd minőségének javulásáról Matuska Zoltán tű. ezredes, igazgató beszélt a jászberényi kirendeltségen. A megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek munkájának értékelése után több mint 12 millió forint értékű pályázati nyeremény talált gazdára.

Hirdetés

2016-ban százmillió forinttal több, immáron kereken hatszáz millió forint összértékű támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő négyszázkilencvenkét egyesület működési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésére, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát. (Forrás és részletek: BM OKF/ www.katasztrofavedelem.hu)

Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 18 egyesület pályázott sikeresen, ők több  mint 12 millió forint értékű pályázati nyereménnyel gazdagodtak.  Az egyéni védő- és tűzoltó technikai eszközöket a megyei önkéntesek december 28-án, Jászberényben, évzáró konferencia keretében vehették át.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek Konferenciáján az igazgató azt hangsúlyozta, hogy látványos a fejlődés a hivatásos és önkéntes szervezetek együttműködésében. Az önkéntesek munkája meghatározó, egyúttal tiszteletreméltó. Kovács Krisztián tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő arról tájékoztatott, hogy 2015-höz képest hatmillió forinttal többre pályáztak a megyei egyesületek, a pályázott  támogatás 91%-át meg is ítélték számukra.

A kirendeltségvezetők összefoglalójából az is kiderült, hogy az egyesületek cselekvési palettája a hagyományőrzéstől kezdve az önálló beavatkozás lehetőségéig terjed, az ÖTÉ-k előtt nyitva a fejlődés útja, jó példa erre Túrkeve és Jászalsószentgyörgy működése.

A jászberényi konferencia ünnepélyes záróakkordja volt az az eszközátadás, amelyre a szerállásban került sor, hiszen csakis ide fért be az a számtalan eszköz és felszerelés, amit, afféle késői karácsonyi ajándékként, átvettek és haza is vittek az egyesületek.

AktuálisKatasztrófavédelemJász-Nagykun-Szolnok megyeÖnkéntes Tűzoltó Egyesületek Konferenciája