2024.04.27, Szombat

Bevetésre készen a jégtörők

Kötivizig

2017.02.10. 10:53

Péntek reggel 6 órától fokozta a jeges árvíz elleni készültséget a KÖTIVIZIG a Kiskörei Vízlépcsőnél. A Felső-Tiszáról érkező árhullám miatt várható vízszintemelkedés következtében a szakemberek a Tisza-tavat borító álló jégtakaró felaprózódására és megindulására, ezzel együtt másodlagos jégzajlás kialakulására számítanak.

Hirdetés

A Kiskörei Vízlépcső biztonságos üzemeltetése érdekében ezért II. fokú jeges árvíz elleni készültséget rendeltek el a Kiskörén állomásozó Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon. A belvízvédelmi készültség ugyanakkor a befogadók vízszintjének csökkenése és a belvizes területek lefagyása miatt némileg csökkent, kevesebb szivattyútelepen van szükség a folyamatos üzemelésre.

Jeges árhullám a Tiszán Szolnoknál
MTI Fotó: Bugány János

A Tisza vízállása ma reggel a Tiszafürednél 572 cm, Kisköre-alsónál 571 cm, Tiszaroffnál 623 cm, Szolnoknál 558 cm, Tiszaugnál 373 cm volt.   
A Zagyva vízállása ma reggel: Hatvan 141 cm, apadó, Szentlőrinckáta 223 cm, apadó, Jásztelek 398 cm (I. fok 350 cm), apadó volt. A Tarna valamennyi vízmércéjén csökkenő vízszintet regisztráltak. 
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, melyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. A Hármas-Körösön ma reggel 7-kor Gyománál, 476 cm, kismértékben áradó, Szarvasnál 515 cm áradó, illetve Kunszentmártonnál 483 cm, áradó vízállást mértek.
A Hortobágy-Bererettyó egész szakaszán folyamatos vízszintemelkedéssel kell számolni. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja. 

AktuálisZagyvaKötivizigTiszaárvízvédelemjégtörő hajó