2024.03.29, Péntek

Figyelemfelhívás vízkárok megelőzésére

info.szolnok.hu, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.02.06. 08:39

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat. Ha az átereszek eldugulnak, akkor a vízelvezető-rendszerek nem tudják betölteni funkciójukat.

Hirdetés

Jász-Nagykun-Szolnok megyében több települést is belvízzel fenyeget az olvadás. A fagyos földfelszín nem engedi beszivárogni a kiolvadt havat és az esővizet, a hó olvadása miatt fokozottan telítődnek a vízelvezető árokrendszerek. A megfagyott jég és hótömbök, a nappali felmelegedés ellenére, eldugítják, leszűkítik az átereszeket, de ezek eltávolításával megelőzhető lenne az árkokban lévő víz felhalmozódása.

 

Gondot okozhat az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Társasházak előtt is gondoskodni kell a vízelvezetők tisztításáról! Jelenleg az átereszekben megrekedt, úgynevezett jégdugók, nagyobb jégtorlaszok akadályozhatják az elfolyást. Ez a probléma belterületeken és a termőföldeken is megjelenhet, és fokozza a belvízveszélyt.

 

A katasztrófavédelem felhívja az ingatlantulajdonosok, a gazdák és a fenntartók figyelmét, hogy az átereszek tisztítása olyan aktuális feladat, amelynek elmulasztása az ingatlanokban vagy a gazdaságban komoly károkat okozhat.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szivattyúi készenlétben állnak, amennyiben az önkormányzatok a védekezéshez igényt tartanak az eszközökre, úgy azokat, az eddig szokásos módon, a települési védekezésben rendelkezésükre bocsátja az igazgatóság. 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságvízkár