2024.04.25, Csütörtök

Lassú apadás a Zagyván, csökken a készültség szintje

kötivizig

2017.02.09. 12:42

A Zagyva lassú apadására tekintettel a KÖTIVIZIG ma reggel 6 órától első fokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a folyó mentén a Jászberény és Szászberek közötti szakaszon. Az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából a kiskörei, a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi és kunhegyesi és ceglédi szakaszokon II. fokú készültség mellett folyamatos a szivattyúzás, Mezőtúr és Cibakháza térségében pedig I. fokú a készenlét.

Hirdetés

A KÖTIVIZIG területén a Zagyva felső szakasza jégmentes, míg másutt megszakításokkal álló jég borítja a folyót. A jégtorlódásokra hajlamos szakaszokat a szakemberek folyamatosan figyelik.

A Tiszán a Kiskörei Vízlépcső feletti folyószakaszon állójég található, melynek vastagsága 15-20 cm, a vízlépcső alatti szakaszon megszakításokkal állójég figyelhető meg. Tiszaroff térségében, Szolnok felett valamint Tiszakécskénél torlódott állójég tapasztalható, melynek vastagsága elérheti 1-1,5 m vastagságot. Beavatkozásra egyelőre nincs szükség. 


A Tisza felső szakaszán kialakult intenzív vízszintemelkedések és az ebből érkező folyamatos vízutánpótlás következtében a Tisza középső szakaszán elhúzódó árhullámra lehet számítani. A Tisza árhulláma jelenleg Záhony térségében tart, 7:00-kor 718 cm volt a vízállás.  A Közép-Tiszán első fokot meghaladó vízszintek kialakulására kell számítani. 

A Tisza vízállása ma reggel a Tiszafürednél 567 cm, Kisköre-alsónál 543 cm, Tiszaroffnál 592 cm, Szolnoknál 518 cm, Tiszaugnál 336 cm volt.   
A Zagyva vízállása ma reggel: Hatvan 192 cm, apadó, Szentlőrinckáta 242 cm, apadó, Jásztelek 438 cm, apadó volt. A Tarna valamennyi vízmércéjén csökkenő vízszintet regisztráltak. 
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, amelyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. Vízállások 7 órakor: Szarvas 496 cm, tetőzés közeli, illetve Kunszentmárton 464 cm, áradó.
A Hortobágy-Bererettyó egész szakaszán folyamatos vízszintemelkedéssel kell számolni. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja.

Árvízvédelem 
A Zagyva vízmércéje Jászteleknél ma reggel 438 centimétert mutatott (II. fok 450 cm), így ma reggel 6 óráról I. fokúra mérsékelte a KÖTIVIZIG a készültséget a folyó 99 kilométer hosszú védvonalszakaszán. A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes. Az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség van érvényben. 

Belvízvédelem
A szivattyútelepek folyamatos üzemeltetése miatt továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség Kisújszállás, Karcag, Kisköre, Jászberény, Kunhegyes és Cegléd térségében, míg a mezőtúri és cibakházi belvízvédelmi szakaszon változatlanul I. fokú a készenlét. 
A KÖTIVIZIG működési területén a ma reggeli adatok szerint összesen 10 280 hektárt borít belvíz, ebből 4010 hektár vetés, 1800 hektár pedig szántó. 
Az elmúlt 24 órában 36 stabil szivattyútelep és 5 mobil szivattyúállás együttesen 1,053 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetését is elvégezték a szakemberek.  A főcsatornák mederteltsége 90 %-os. A csatornák zömmel jéggel borítottak, a szakemberek a vízelvezetés érdekében folyamatosan végzik a vízkormányzó műtárgyak mozgathatóvá tételét, átereszek előtti vízfolyási akadályok, a feltorlódott jég és uszadék eltávolítását.  
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap 103 fő vett részt.
Az önkormányzatok közül Zagyvarékas, Túrkeve, Törökszentmiklós és Rákóczifalva II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.  

Várható időjárási helyzet
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Helyenként hószállingózás, jelentéktelen havazás, illetve ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható. Késő estére 0, -5 fokra hűl le a levegő.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeZagyvaKötivizigTisza