2024.03.28, Csütörtök

Tizenhét éve történt a ciánkatasztrófa

kotivizig.hu

2017.02.01. 11:08

Olyan  mérvű környezeti katasztrófa érte a szőke folyót, amelyre addig nem akadt példa. A károk mérséklésére, a sejtméreg koncentrációjának csökkentésére egyedül a Tisza-tónál nyílt beavatkozási lehetőség. A tározó rendkívüli üzemmódjának köszönhető, hogy sikerült elkerülni a még nagyobb tragédiát, s felhígítani a folyó vizét. 

Hirdetés

Tizenhét évvel ezelőtt a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése átszakadt, s a mérgező szennyezőanyag a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül bejutott a Tiszába.


Az akkor történteket, az emberi felelőtlenség e szörnyű következményeit idézték fel január 31-én Kiskörén a Vásárhelyi Pál Egyesület szervezésében, ahol Kovács Márton elnök és Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke szavait hallhatták a résztvevők. Az ökológiai katasztrófára ma 11 óra 30 perces kezdettel emlékezik meg Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Tiszavirág gyaloghídnál, ahol a vízügyi igazgatóság részéről ugyancsak Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök mond beszédet.

AktuálisSzolnokTiszaciánkatasztrófaKisköre