2023.12.05, Kedd

Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

mti

2017.04.11. 07:15

Kevesebb mint egy hónap alatt, a téli vízálláson bő egy métert emelve, befejeződött a Tisza-tó szokásos nyári vízszintjének beállítása.

Hirdetés

A kedvező vízjárásnak köszönhetően a megszokottnál néhány nappal korábban fejezte be a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Kötivizig – olvasható a  Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) tájékoztatóban. A tározó vízállása Kisköre-felsőn 725 centiméter, ez a meghatározott nyári szint, a vízminőség kiváló – írták.

A közlemény szerint a nemrég még vastag jégtakaróba burkolózó tározó tavaszi feltöltését március 16-án kezdte meg a Kötivizig. Naponta 3-5 millió köbméter vízzel első ütemben a téli 620 centiméterről 670 centiméterre, majd a második ütemben 670 centiméterről 725 plusz-mínusz 5 centiméterre emelte a tó vízszintjét az igazgatóság.

Ennél a nyári vízszintnél a 104 négyzetkilométer vízfelületű Tisza-tó mintegy 253 millió köbméter vizet foglal magába, ami hatszorosa a Velencei-tóénak és nyolcada a Balaton átlagos víztérfogatának- írták.

A Tisza kedvező minőségű vizének felhasználásával az igazgatóság átöblítette a tározótó medencéit, öblözeteit. Így mindenhol oxigéndús, csekély lebegőanyag-tartalmú víz várja a horgászokat és a kirándulókat tavasszal – szerepel a Kötivizig tájékoztatásában.

 

Forrás: MTI

AktuálisTisza-tó2017feltöltéstavasznyári vízszint