2024.04.27, Szombat

Gasztronómiai kalandozás volt Szolnokon

kormany.hu, info.szolnok.hu

2017.04.03. 09:47

Az idén immáron tizenkettedik alkalommal szervezték meg a vendéglátóipari szakma diák és felnőtt képviselői számára kiírt gasztronómiai versenyt, a Pelikán Kupát Szolnokon.

Hirdetés

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamra által évente megszervezett rendezvény megnyitóján Dr. Sziráki András kamarai elnök, Kovács Sándor Megyei Közgyűlési elnök és Szalay Ferenc szolnoki polgármester mellett Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Szakáli István Loránd beszédében rámutatott: az adott tájegységen élők gyakorta semmi különöset nem találnak saját vidékük alapételeiben, pedig a Kárpát-medence gazdag gasztronómiai értékekben, minden közösség rendelkezik büszkeségre okot adó egyedi receptekkel. Gasztronómiai kultúránk legalább olyan változatos képet mutat, mint a borvidékeink által kínált ízletes nedűk összessége, ahogyan a bor jellegét meghatározza az adott  terroir, úgy határozza meg a helyi közösségek jelleme a lokális ételek jellegét.

Gasztroforradalom zajlik jelenleg Magyarországon, de a magas minőségű éttermek kínálatával párhuzamosan a helyi, regionális konyhák ételeinek is előtérbe kell kerülniük. A gasztronómiai diverzitás jegyében minden Kárpát-medencei település és tájegység közösségének megvannak a saját és egyedülálló értékei. Mindezek feltérképezése arra ösztönözheti az ott élőket, hogy alaposan megismerjék a helyi értékeket, legyen szó épített örökségről, kulturális hagyományról, egy térségbeli ételspecialitásról vagy termelői kézműves termékről, és ha jól sáfárkodnak javainkkal mindezek a lokális gazdaságfejlesztési – azon belül turizmusfejlesztési - célok szolgálatába is állhatnak.

Ha a sikeres helyi gazdaságfejlesztési törekvések eredményeként munkaalkalmakat teremtünk a közösségek számára, akkor nem csak egészséges termékek jutnak el az ott élőkhöz, hanem ezt a hozzáadott értéket az oda érkező turisták is hajlandók megfizetni. Nem is beszélve arról, hogy mindez elősegíti azt a szemléletformálást, amely az egészséges, helyi termékek fogyasztására ösztönöz a bizonytalan eredetű élelmiszerekkel szemben - mondta el a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

AktuálisSzolnokgasztronómiaPelikán Kupavendéglátóipar