2024.04.26, Péntek

Egészségfejlesztés az oktatásban címmel tartottak konferenciát a Megyeházán

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2017.05.10. 10:43

A megye oktatási intézményei számára megtartott rendezvényen az egészséges életmód témakörébe tartozó szerteágazó témakörökben hangzottak el rövid előadások. Az eseményen szó volt a kormányhivatal szerepéről és eszközeiről az oktatásban, a rendőrség és a védőnők szerepéről, és a szertelen programokról is. Végül óvodás csoportok számára nyílt lehetőség megtekinteni a kézmosás fontosságát erősítő interaktív kiállítást.

Hirdetés

A tanácskozás célja, hogy a népegészségügyi és oktatási szakemberek közösen, együttgondolkodva valósítsák meg az iskolákban programjaikat és egészséges fiatal generációk nőhessenek fel. 

- Az elmúlt esztendőben egy ország fogott össze, és kézmosás-oktatási világrekord-kísérletre vállalkozott, a kormányhivatal népegészségügyi munkatársainak aktív közreműködésével. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 22 iskolában, mintegy 1500 diák, és 250 segítő vett részt a rendhagyó „egészségfejlesztési órán”. Kiemelhető, hogy ebben a megyében volt a legtöbb részt vevő iskola. A Guinness Központ befogadta a jelentéseket, a rekordkísérlet hitelesítése pedig folyamatban van.

2016-ban elindult egy folyamat; az iskolák és a kormányhivatal szakemberei között példaértékű együttműködés alakult ki. Igény merült fel a hatóság és az oktatási intézmények között a közös gondolkodásra. Ennek folytatásaképpen jött létre a konferencia. A tanácskozás célja, hogy a népegészségügyi és oktatási szakemberek közösen, együttgondolkodva valósítsák meg az iskolákban programjaikat és egészséges fiatal generációk nőhessenek fel – hangzott el a megnyitón.

 

A konferencián Dr. Somhegyi Annamária PhD., az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szakértője tartott előadást „A megyei kormányhivatalok szerepe a teljes körű iskolai egészség-fejlesztésben” címmel, ezt követően a népegészségügy iskolai egészségfejlesztési oktatási eszközeiről tartott tájékoztatót a konferencia koordinátora, Bordásné Ignácz Ildikó egészségfejlesztő.

 

A konferencián a rendőrség is bemutatkozott programjával; Dr. Gyetvai Béla alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója „A rendőrség szerepe az iskolai egészségfejlesztésben” címmel tartotta meg tájékoztatóját, majd a „Hogy a ma gyermeke, ne legyen a holnap drogosa” címmel tájékoztatta a résztvevőket Bagi Edit a Gyermekeink Jövőjéért Közhasznú Egyesület elnöke a kisgyermekek drogprevenciós egészségfejlesztési programjáról.

 

A konferencián a drogok témakörében egy szolnoki kezdeményezésről is hangzott el előadás; Kozákné Kovács Ildikó, a Szertelen Fiatalokért Szolnok Közhasznú Egyesület titkára az egyesület pótszermentes programjait mutatta be. Végül Baráthné Nagy Gabriella Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzat Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóságának iskolavédőnője tartott előadást „Iskolai egészségfejlesztés a védőnők mindennapjaiban” címmel.

 

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a helyes kézmosás elsajátítása. A program kezdetén óvodás csoportok számára nyílt lehetőség megtekinteni a kézmosás fontosságát erősítő interaktív kiállítást. A kéz útján terjedő betegségek megelőzhetőek azzal, ha alaposan és rendszeresen mosnak kezet a diákok, ezért is nagyon fontos az ismeretszakszerű elsajátítása- hangzott el a konferencia kiállításán, amelyen kortársoktató egészségügyis diákok adták át a főosztály képzésén elsajátított tudást.

 

A képzett fiatalok a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya munkatársainak felügyelete mellett a kiállítás megyei roadshow-ján adhatják át tudásukat a fiatalabb generációnak.

A felkészítés sikeres elvégzését igazoló elismerő oklevelek átadásakor a„Tudományos kiállítás az Egészségért” című kiállítás fő támogatója dr. Bischof Zsolt a Béres Gyógyszergyár Zrt. cégvezetője és dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos gratulált a kortársoktatóknak.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok KormányhivatalJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalEgészségfejlesztésEgészségfejlesztés az oktatásban