2024.04.26, Péntek

Felülvizsgálják a rendeleteket, egyszerűsödhetnek a hatósági eljárások

kormanyhivatal.hu

2017.05.07. 09:00

A hatóság tevékenységének egyszerűsítése és gyorsítása a célja annak a projektnek, amelyről kétnapos konferencia keretében tanácskoztak a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői Szolnokon. A „Hatósági eljárások és hatósági jogalkalmazás gyakorlat felülvizsgálata és egyszerűsítése” projekt célja, hogy a hatóságok olykor túlzottan bürokratikus eljárásai felülvizsgálják és javaslatot tesznek azok egyszerűsítésére, illetve megszüntetésére.

Hirdetés

A szolnoki konferencián a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, valamint a törvényességi felügyeleti, hatósági szakterületek vezetői vettek részt. Dr. Kovács Zoltán a területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta: az elmúlt években lezajlott bürokráciacsökkentés lerövidítette a hatósági eljárások ügyintézésének idejét, valamint több ingyenessé váló hatósági eljárásnak köszönhetően 14 milliárd forint maradt az állampolgároknál.

„A párhuzamosságok kiküszöbölése, az elektronikus ügyintézés kiterjesztése, a nemzeti jogszabálytár-, illetve statisztikai rendszer egyszerűbbé tétele mind-mind előttünk álló feladat. Ehhez 1500 törvényt, 2100 kormányrendeletet és 3000 miniszteri rendeletet kell felülvizsgálni.”- tette hozzá az államtitkár.

A kezdeményezéstől azt várják, hogy egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés. Megtörténik a kérelmek és formanyomtatványok egységesítése annak érdekében, hogy az állampolgárok a mindennapokban jóval egyszerűbben intézhessék ügyeiket.

A projekt részeként emellett az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseinek informatikai fejlesztésére is sor kerül. A hatósági ellenőrzés modernizálásának fontos elemeként új, korszerű eszközök beszerzése is megvalósul, lecserélik a jelenleg használt 15-20 éves eszközöket.

AktuálisSzolnokJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatalhatósági eljárásbürokrácia