2024.05.02, Csütörtök

A karcagi járásban is elindult a helyi foglalkoztatási projekt

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2017.06.01. 14:58

Az összefogás célja a járás foglalkoztatási helyzetének megismerése, a munkanélküliség okainak feltárása. A feltárt problémákra megoldás keresése, foglalkoztatást segítő programok megvalósítása. A gazdasági, humánerőforrás fejlesztési elképzelések összehangolása.

Hirdetés

 

Nagyon fontos esemény ez Karcag és a járás életében, hiszen olyan lehetőség előtt áll, amelyhez hasonló még nem volt. A következő években 500 millió forintot fordíthatnak a járáshoz tartozó öt település foglalkoztatásának javítására.

 

A nyitó rendezvényre az együttműködéshez csatlakozni szándékozó szervezetek kaptak meghívást. A partnerek között megtalálható a magánszektorban működő kis, közép és nagyvállalat, érdekképviseleti szervek, kamarák, szociális terület képviselői, civil szervezetek, valamint a kormányhivatal, megyei és helyi önkormányzatok mellett a szakképző intézmények is.

 

 

A közösen kialakított stratégia és az azokat megvalósító beavatkozások eredménye segíti a helyi szereplők közötti információcserét, a vállalkozói környezet javítását és a munkáltatók humánerőforrás igényének kielégítését. A hátrányos helyzetű álláskeresők részére a piaci igényeknek megfelelő munkavállalásra felkészítő programokat biztosítanak. Az egymást segítő szinergikus kapcsolatok hozzájárulhatnak a vállalkozások fejlesztéséhez, a munkakörülmények javításához.

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott elmondta, Magyarország 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában. Ennek az új útnak már jelentős eredményei vannak. A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas hazánkban. A 2010-es kormányváltás óta 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, amely növekedés döntő részben a hazai versenyszférában következett be, ahol mintegy 450 ezer fővel nőtt a létszám. A munkanélküliség ugyanezen időszakban 5 százalék alá, 4,9 százalékra esett, ilyen alacsony rátát 26 éve nem mértek hazánkban.

Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasága is tükrözi ezt a fejlődést. Ma már a megyék gazdasági teljesítményi rangsorában az utolsó harmadból az első harmadba léptünk előre. A megye gazdasági képe azonban kétarcú, míg a Jászságban és lassan Szolnok környékén is szakképzett munkaerőhiánnyal küszködnek a vállalkozások, addig a megye többi részén még sokan keresnek munkát.

A karcagi járás a megye foglalkoztatási szempontból hátrányosabb helyzetű térségei közé tartozik.  Relatív mutatója 7,7% volt április végén, ami magasabb, mint a megyei 6,5%-os adat. A járásban 2267 fő keresett állást április végén, számuk mintegy 15 százalékkal csökkent egy év alatt. Mintegy 1300 fő dolgozik közfoglalkoztatásban, számukra a cél, hogy minél előbb megtalálják a helyüket a nyílt munkaerőpiacon. A projekt széles skálát jelent a foglalkoztatásra váró munkanélküliek számára és a remények szerint sokan élnek is majd ezekkel a lehetőségekkel.

Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke a megye és a járás foglalkoztatási helyzetének javulása szempontjából nagyon fontos lehetőségnek ítélte a megyei és a helyi foglalkoztatási együttműködések által nyújtott támogatást és segítséget. A projekt egy nagyon szoros együttműködésben valósul meg az önkormányzatok és a megyei kormányhivatal között.

 

 

A megnyitó és a tájékoztatók elhangzása után a konzorciumi tagjai aláírták a helyi foglalkoztatási együttműködési megállapodást.

AktuálisKarcagJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalfoglalkoztatási együttműködés