2024.03.28, Csütörtök

Megújul a martfűi Művelődési Központ

martfu.hu

2017.06.11. 08:36

Épületenergetikai felújítást, hőlégtechnikai korszerűsítést végeznek el az épületen és modern székeket, padlóburkolatot kap a színházterem.

Hirdetés

Kényelmes, korszerű székekre cserélik a Művelődési Központ színház- és mozi termének székeit, és a közel négyszáz négyzetméteres terem padlója is új borítást kap. A beruházásról a május 25-i ülésén döntött a képviselő-testület.


 

A Művelődési Központ épületenergetikai felújítása és a környezetében lévő zöldfelület rekonstrukciója” projekt közbeszerzési eljárásának megindításáról, közbeszerzési szakértő megbízásáról is ezen az ülésen döntöttek a képviselők.

Az önkormányzat TOP-os pályázatai közül május elején a Zöld város kialakítása pályázat 105.5 millió forint támogatást nyert. A beruházás keretében a Művelődési Központ teljes homlokzati, lábazati és tető-hőszigetelésére, nyílászáró cseréjére és a körülötte lévő zöldfelület rekonstrukciójára is sor kerül.

Más pályázati forrásból elkezdődik az épület hőlégtechnikai korszerűsítése is, a szellőzés, fűtés, hűtés megoldásával a színházteremben, a táncteremben és a földszinti aulában.

– Ajánlat érkezett a mozi terem székeinek cseréjére, jó állapotú, felújított, párnás székek beépítésére – tájékoztatott a képviselő-testületi ülésen dr. Papp Antal. – Az ilyen típusú székek közel százezer forintért kaphatóak. Az időközben lezajlott egyeztetést követően, a felújított székek beszereléssel, székenként 10 ezer Ft-ba kerülnek. A most 497 férőhelyes színház- és mozi terembe 430 fotelszerű, modern széket építenek be.

A polgármester a testület támogatását kérte a székcseréhez valamint a színházterem közlekedő részeinek szőnyegpadlózásához és a széksorok alatti műanyag padló kialakításához.

A Zöld város pályázattal és ezzel a beruházással, közel hat évtized után, szinte teljesen megújul az intézmény.

– Nagy öröm, hogy egy ilyen színvonalú létesítmény 56 év után ilyen beruházások előtt áll! – hangsúlyozta Rágyanszky István. A Művelődési, Oktatási, Sport, Civil és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága vezetője korábban a mozi működését és most, a színházterem megújítását, székeinek kedvező árú cseréjét is támogatta.

– A színházterem székei felett eljárt az idő – erősítette meg a testületi ülésen Asztalos Árpádné. – 37 éven keresztül szépen használták a martfűiek, de ma már a közönség igényli a cseréjüket. Ez egy alkalmi vétel, az új típusú székek garanciák beépítésével, kipróbálva kerülnek hozzánk a felújítás alatt álló békéscsabai moziból.

A fejtámla miatt az új székek magasabbak. A széksorok közötti távolság is nő, a 11. sornál pedig plusz folyosórészt nyitnak, úgy, ahogyan régen is volt. Bízunk benne, hogy a mozi- és színházlátogatóknak is tetszeni fognak az új székek és az új elrendezés.

Tűzrendészetileg ma már nem megfelelő a parketta. A székek alá nem éghető műanyag padló burkolat kerül, a közlekedő tereken padlószőnyeggel fedik le a parkettát, ami így szintén megmarad. A 396 négyzetméternyi új, ipari minőségű, lángmentes kivitelű, égéskésleltetett padlószőnyeg és burkolat összes költsége alacsonyabb, mint amennyibe a parketta felújítása kerülne – tájékoztatott a Művelődési Központ igazgatója.

A jelenlegi székeket eladásra hirdeti meg az intézmény, retró szórakozóhelyek számára.

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a színházterem székeinek cseréjét és a padozat felújítását. A beruházás költségeire 7 millió forintot különítettek el, az önkormányzat általános tartalékkerete terhére.

A várhatóan két hétig tartó munkálatok, a Szolnok Masterclass Nemzetközi Karmester- és Karnagy Mesterkurzust és a Táncgálát követően, június 19-től kezdődnek, hogy július közepétől már megújult, modern nézőtéri környezettel várhassa látogatóit a Művelődési Központ színház- és mozi terme.

 

Herbály Jánosné

AktuálisMartfűMartfű Művelődési Központ