2020.10.27, Kedd

Hirdetés

Méhzárlat van érvényben Túrkeve külterületén

mti, turkeve.hu

2017.07.03. 12:02

Méhzárlat van érvényben fertőző méhbetegség miatt a Túrkeve külterületén levő járványgóc öt kilométeres sugarú körzetében.

Hirdetés

A nyúlós költésrothadás miatt elrendelt zárlatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatala hatósági állatorvosa rendelte el.     

A Nébih tájékoztatása szerint a méhzárlat lényege, hogy az adott méheket érintő betegség gyanúja esetén a betegség továbbterjedését megakadályozzák, többek között például a helyi méhállományok szállításának korlátozásával.     

A Nébih az MTI-vel azt közölte, hogy a mézelő méhek nyúlós költésrothadását a Paenibacillus larvae (korábbi elnevezés Bacillus larvae) nevű, pálcika alakú spóraképző baktérium okozza. A betegség a kifejlett méheket nem, csak fiatalabb fejlődési formájukat, az úgynevezett álcákat érinti.     

turkeve.hu

A betegség bejelentésre kötelezett. Emberekre nem jelent veszélyt, az általa okozott gazdasági kár viszont jelentős lehet. A betegség felszámolása, továbbterjedésének megakadályozása egyénileg nem, csak koordinált hatósági intézkedésekkel lehetséges, a betegség nem gyógyítható - tájékoztatott a Nébih.
 

AktuálisnébihTúrkeveméhzárlatnyúlós költésrothadás