2024.03.29, Péntek

Szolnoki helikopteres győzelem a szimulációs térben

honvedelem.hu

2017.09.22. 09:35

Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.

Hirdetés

Az esemény immár hagyományosan a cseh „Helicopter Training Point” gondozásában, egyre növekvő számú résztvevővel zajlik. Az idei versenyt a szervezők már világbajnokságnak hívták, hiszen a verseny presztízse túlnyúlt kontinensünkön. A résztvevők között a cseh, horvát, szlovák, lengyel és kenyai csapatok mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis RUBIK Szállítóhelikopter zászlóaljának két csapata is indult.

A verseny során a helikopterszemélyzeteknek négy különböző, komoly csapatmunkát igénylő feladatot kellett teljesíteniük. Ezek között szerepelt a sikeres leszállás végrehajtása terepre, működő hajtóművek nélkül a lehető legkisebb földetérési sebességgel; az egyik hajtóműben keletkezett tűz kezelése maximális felszállósúlyra terhelt helikopterrel, majd a földetérés helyét tekintve precíziós repülőgépszerű leszállás végrehajtása; teljes ködben felszállva (0 méteres felhőalap és látástávolság mellett) felemelkedés 100 méter magasságra, majd ott meghatározott irányon és magasságon eltérés nélkül repülni 30 másodperc időtartamban; valamint a  Red Bull Air Race ihlette szlalom pálya lerepülése a lehető legrövidebb idő alatt.


Emellett, a helikopter fedélzeti technikusai is lehetőséget kaptak, hogy a „Red Bull Air Race” keretében összemérjék manuális repülési képességeiket. A repüléstechnikai precizitáson túl, a feladatok során külön pontozták a légijármű üzemeltetésének szakszerűségét, a vészhelyzetek kezelésének szabályosságát, illetve a repülő gépszemélyzet együttműködésének szintjét. 

A magyar helikopteresek a versenyen nagyszerű eredményeket értek el. A Kovács Krisztián alezredes, Stark Péter őrnagy és Kaliba Ferenc zászlós összetételű csapat szinte hibátlan teljesítménnyel megnyerte az összetett versenyt. Stark Péter őrnagy a hajtómű nélküli leszállás versenyszám bajnoka lett a 47 kilométer/órás földetérési sebességű eredményével. Böröczfi Sándor zászlós a fedélzeti technikusok repülési versenyén harmadik helyezést ért el. 

A Balla Tibor alezredes, Bakó Szilárd őrnagy és Böröczfi Sándor zászlós összetételű csapat a verseny negyedik helyét szerezte meg. 

AktuálisMH 86. Szolnok Helikopter BázisMi-17-es nemzetközi szimulátor versenyRUBIK Szállítóhelikopter zászlóalj