2024.04.20, Szombat

Szolnokon szolgálnak az ország legjobb tűzoltói!

BM OKF

2017.09.01. 15:31

A szolnoki hivatásosok győzelmével ért véget a XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedő. Az augusztus 28-30. között Veszprém megyében megtartott XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn összesen kétszáz tűzoltó vett részt.

Hirdetés

A hivatásos csapatok között a szolnoki, az önkormányzatiak között a tótkomlósi, a létesítményi egységek versenyében az atomerőmű tűzoltói, az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók kategóriájában pedig a hosszúperesztegiek bizonyultak a legjobbnak.

A 2017-es országos megmérettetés augusztus huszonnyolcadikán, Csopakon az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók versenyével vette kezdetét. Az első napon a nem hivatásos csapatok mérték össze erejüket a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. területén, ahol egy összetett gyakorlati feladat várt rájuk. A feltételezés szerint egy kétemeletes épület egyik második emeleti helyiségében keletkezett tűz, egy ember el is tűnt, ráadásul a „konyhában” egy gázpalack is volt, ami szintén nehezítette a versenyzők dolgát. Ez idő alatt az egyéni irányítói, beosztotti, gépjárművezetői kategóriában induló hivatásos tűzoltók elméleti tudásukat tették próbára, nekik különböző szakmai, illetve KRESZ-kérdésekre kellett válaszolniuk.
 
A verseny második napján a hivatásos csapatok amellett, hogy szintén megoldották a lakástüzes esetet, a Balatonkenesétől Fűzfőgyártelepig húzódó 7213-as úton kaptak újabb gyakorlati feladatokat. Itt két állomás is várta a versenyzőket. Az egyik helyszínen a motorfűrész-kezelési ismeretekre volt a legnagyobb szükség, hiszen egy favágási feladattal találták szembe magukat a versenyzők: pontos, precíz vágást vártak tőlük, a pályabírók ugyanis csak az előírásos méretű korongokat vették figyelembe az értékelésnél. Ugyanezen az útszakaszon egy másik helyszín és egy újabb műszaki mentés is várta az egységeket: egy olyan közlekedési balesetnél kellett beavatkozni, ahol egy kereszteződésben egy személykocsi és egy veszélyes anyagot szállító teherautó rohant egymásba. A rajoknak az alapos felderítés után egy gerincsérült kimentéséről, valamint a forgalmi akadály megszüntetéséről is gondoskodniuk kellett, és mert közben ketyegett az óra, fontos volt a gyors visszamálházás is. A verseny negyedik – a gyakorlati feladatok közül az utolsó – állomásán, Balatonalmádiban a gépjárművezetők mutatták meg, mit tudnak, a sofőrök egy vezetéstechnikai pályán mérték össze ügyességüket. Nem volt kicsi a tét, minden apró tévesztést hibaponttal büntetett az éles szemű zsűri. Amíg a hivatásosok a feltételezett káreseteket számolták fel, az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltók sem unatkoztak, ők ekkor töltötték ki Csopakon a teszteket.
 
A verseny zárónapjának délelőttjén szintén Csopakon zajlottak az egyéni versenyszámok. Az indulóknak védőfelszerelésben és légzőkészülék használata mellett le kellett küzdeniük egy labirintust, belülről egy életnagyságú fabábut kellett felvinniük a fémépítmény tetejére. Onnan egy létrán lejutva sugarat szereltek, amellyel célba lőttek. Amint megtelt a tartály, jöhetett a következő feladat, amikor egy póznát kellett gyorsdarabolóval a meghatározott ponton elvágniuk, utána roncsvágás következett, egy kimustrált autót kellett itt-ott elvágniuk.
 
Az eredményhirdetésen részt vett többek között Erdélyi Krisztián tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott, Dányi Béla tű. dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Takács Szabolcs kormánymegbízott az eredményhirdetésen örömét fejezte ki, hogy Veszprém megye adhatott otthont az országos döntőnek, egyben hangsúlyozta, példás együttműködés van a megyében a rendvédelmi szervek között.
 
A köszöntőt követően kihirdették az eredményeket, a díjakat Erdélyi Krisztián tű. ezredes adta át. A nem hivatásos tűzoltóságok gépjárművezető kategóriájában Csipke Zsolt, a VÉD-SZ. Papír Létesítményi Tűzoltóság csapatából végzett az élen, a nem hivatásos tűzoltóságok csapatversenyét az Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság csapata nyerte. Az önkormányzati tűzoltóságok között Tótkomlós csapata teljesített a legjobban, a létesítményi tűzoltóságok csapatai között az atomerőművé bizonyult a legjobbnak, míg a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek versenyében a hosszúperesztegi csapat végzett az első helyen. A hivatásos tűzoltóságok gépjárművezetői között Bugyik Roland tű. őrmester (Szolnok HTP) érte el a legjobb eredményt, az egyéni beosztotti kategória győztese Skumát Péter tű. zászlós (Szolnok HTP), míg az egyéni irányítóié Kobl Károly tű. főhadnagy (Mosonmagyaróvár HTP) lett. A hivatásos tűzoltóságok között Szolnok csapata végzett az élen, így az elsőségért járó vándorserleg is hozzájuk került. Erdélyi Krisztián adta át a belügyminiszter és az országos katasztrófavédelmi főigazgató különdíját is. Előbbit a hivatásos egyéni irányítói kategória győztese, Kobl Károly vehette át, utóbbit a tűzoltási feladatot legeredményesebben végrehajtó hivatásos csapat, azaz a szolnoki egység kapta. Mindezeken túl több különdíj is gazdára talált.
 
A díjak átadását követően a versenyt az országos katasztrófavédelmi főigazgató helyettese zárta. Erdélyi Krisztián hangsúlyozta: aki bajban van, annak gyors és professzionális segítségre van szüksége, a szakmai versenyek pedig hozzájárulnak a magas színvonalú tudás megszerzéséhez. Az ezredes hozzátette, az ilyen megmérettetések alkalmat adnak arra, hogy a kollégák egymástól is tanuljanak, felfrissítsék a korábban megszerzett ismereteket és gyakorolják a különböző fogásokat. A főigazgató-helyettes végezetül azt kérte a versenyzőktől, megszerzett tudásukat, az évek során felhalmozott tapasztalatokat feltétlenül adják át a következő tűzoltónemzedéknek.

 

Forrás: BM OKF

AktuálisKatasztrófavédelemtűzoltóságverseny2017országos szakmai vetélkedőszolnoki tűzoltók