2024.04.24, Szerda

A reformáció 500 éves évfordulójára felújították a mezőtúri templom orgonáját

mti

2017.10.17. 08:24

A tervek szerint Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szólaltja meg a hangszert.

Hirdetés

Több évtizedes szünet után kedden ismét megszólal a 225 éves mezőtúri belvárosi református nagytemplom orgonája. Az 1854-ben épített hangszer az elmúlt években több lépésben újult meg a hívőktől, a helyi önkormányzattól, valamint egyházkerületi támogatásból, illetve állami forrásból kapott pénzből - mondta el Mihalina László református lelkész hétfőn az MTI-nek. 

A zeneművek között felhangzik majd a református gimnázium egyik diákja, Gácsi László egy, az alkalomra komponált szerzeménye is.     

Az orgona 2015 októberében megkezdődött felújítása 25 millió forintba került, ebből több mint négymillió forint magánemberek adakozásából gyűlt össze. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ történeti kutatásai szerint a neves hangszerépítő, Komornyik Ferdinánd által készített, a hazai orgonák sorában a mezőtúri a legrégebbi és a legnagyobb, amely eredeti állapotban megmaradt. Felújításkor egy véletlen folytán megtalálták az eredeti színmintáját, így ennek megfelelően tudták az orgonaszekrényt restaurálni. 

Aktuálismezőtúrreformációmezőtúri belvárosi református nagytemplom orgonája