2024.04.18, Csütörtök

Sikeres vállalkozásokért című konferenciát rendeztek Törökszentmiklóson

mti

2017.11.25. 08:35

A 2014-2020-as időszakban a gazdaságfejlesztés került az uniós források felhasználásának a fókuszpontjába, a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint 60 százaléka ezt szolgálja.

Hirdetés

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken Törökszentmiklóson, a Széchenyi Programiroda A sikeres vállalkozásokért című konferenciáján kiemelte: ezen belül a hangsúlyt az ipar, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) üzletmenetének, valamint a helyi gazdaság működésének fellendítésére helyezték.    

Fontos szempont volt még a területi gazdasági különbségek felszámolása, a foglalkoztatási gondok megoldása, illetve a kutatásfejlesztési tevékenységek elősegítése - tette hozzá.     

Az államtitkár kitért arra, hogy megpróbáltak eljárási rendszerű újítást is bevezetni, hogy a pályázók minél gyorsabban és egyszerűbben tudják az elnyert pénzeket lehívni, felhasználni. Ennek kapcsán megjegyezte: ezeket az eljárásokat nem sikerült minden esetben a kívánatosra egyszerűsíteni, mert egy "csomó bürokratikus nehézség" van az európai uniós források lehívásában. Rákossy Balázs tájékoztatása szerint az idei év márciusáig a tíz operatív programban az összes pályázatot meghirdették. Eddig a pályázatok elbírálása után több mint 7000 milliárd forint értékű kötelezettségvállalás történt, és ebből 2017 első tíz hónapjában csaknem 1700 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek.     

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ismertette az egyes fontosabb programok - TOP, Ginop, Modern Városok Program - országos és Jász-Nagykun-Szolnok megyére, valamint Szolnokra vonatkozó pénzügyi mutatóit. 

Rákossy Balázs végül szólt arról, hogy mi várható a 2020 után időszakról, leszögezve: reményeik szerint ugyanez a támogatási rendszer továbbra is élni fog az Európai Unióban. Abban is bíznak, hogy a V4-es országok hatékony együttműködésével sikerül majd bemutatni azokat a térségbeli érdekeket, amelyek jó alapját teremtik meg a további források juttatásának - fűzte hozzá.

AktuálisTörökszentmiklósRákossy BalázsSikeres vállalkozásokért konferencia