2018.06.25, Hétfő

Hirdetés

A világ legjobbjait várja Szolnok
Fotó: Juhász Mariann zászlós és archív

A világ legjobbjait várja Szolnok

honvedelem.hu

2018.01.17. 10:02

A sportág legjobbjai közt számon tartott magyar katonai ejtőernyős válogatott világversenyeken elért sikereinek elismeréseként hazánknak ítélte az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság rendezésének jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács. A rangos esemény házigazdája augusztusban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz.

Hirdetés

Első alkalommal küzdhetnek Magyarországon a helyezésekért a sportág legjobb katonai ejtőernyősei. A sporttörténelmi jelentőségű rendezvény helyszínét hivatalosan tavaly, a németországi világbajnokságon jelentette be a Nemzetközi Katonai Sporttanács elnökhelyettese, s adta át a CISM zászlaját dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettesének.

Ilyen rangos katonai bajnokságot a sportág történetében hazánk még sosem rendezett. A helyszín kiválasztásában egyértelműen meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Moszkvából a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták. A Magyar Honvédség válogatottjának tagjai - Bánszki Tamás százados, Varga Tamás zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós - célba ugrás versenyszámban a házigazda oroszok gárdáját maguk mögé utasítva léphettek fel a dobogó legmagasabb fokára. 

Az elmúlt évet is elismerésre méltó eredménnyel zárták. A montenegrói Európa-bajnokságon az előkelő 4. helyen végeztek, az Ejtőernyős Célbaugró Világkupa (Parachute World Cup Series - PARAWCS) versenysorozatát az 5. helyen zárták, a németországi Warendorfban megrendezett Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról pedig bronzéremmel tértek haza. A magyar katonai ejtőernyős válogatott vezetője Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője, a koordinációs feladatok végrehajtását pedig kollégája, Nagy Lajos alezredes, ejtőernyős főtiszt vállalta. A válogatott tagjainak versenyekre történő felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja. Az egyesület elnöke dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. 

A Bánszki Tamás, Kollár Gábor századosok, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gőgös Péter főtörzsőrmester, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta keret tagjai jelenleg szakmai felkészítésen vesznek részt Szolnokon. Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős kiképzőrészlegének a vezetője, a válogatott szakvezetője elmondta: ennek keretében megtervezik az idei évet, megbeszélik, értékelik és rangsorolják az előttük álló feladatokat. Nagy vonalakban arról is dönteni tudnak már, hogy a szolgálati feladatok tükrében az egyes versenyekre milyen összeállítású csapattal tudnak majd kiutazni. A sportolók ezzel párhuzamosan részt vesznek az ejtőernyősök és a hajózók részére kötelezően előírt kéthetes, év eleji szakmai szinten tartó és ismeretbővítő foglalkozásokon is. Felkészültségüket elméleti és gyakorlati vizsgákon kell majd bizonyítaniuk. Ugyanakkor megismerkednek a cseh MMTS-260 kutató-mentő légcellás ejtőernyős rendszerrel is, amely 2018-ban kerül rendszeresítésre a Magyar Honvédségben. 

 

SzolnokMH 86. Szolnok Helikopter BázisCISM Katonai Ejtőernyős Világbajnokság