2024.04.26, Péntek

XIX. Szolnoki Kardiológiai Nap

kormanyhivatal.hu

2018.04.24. 12:37

A konferencián kardiológusok és háziorvosok vettek részt, az előadók között mind a négy egyetem jeles képviselői jelen voltak.

Hirdetés

A Szolnok Szívügyünk Alapítvány és a Hetényi Géza Kórház Tudományos Bizottságának közös szervezésében 19. alkalommal került sor a Szolnoki Kardiológiai Napra. A szekcióülések második napján dr. Kállai Mária kormánymegbízott és dr. Herczegh Béla kardiológus főorvos köszöntötte az előadókat és a résztvevőket.
 

Egészségesen és boldogan élni minél tovább – ez sokunk leghőbb vágya. Az elmúlt száz év alatt, az élettartam növekedésével párhuzamosan, azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések száma komolyan megnőtt. Dr. Herczeg Béla a megyei kórház kardiológiai részlegének osztályvezető főorvosa, az alapítvány kuratóriumi titkára, a szívbetegségek kapcsán elmondta, hogy a régióban az infarktus okozta halálozást sikerült a harmadára lecsökkenteni, ám bőven akad még teendő a szív- és érrendszeri betegségek kezelését illetően. A következő évtizedek legnagyobb kihívását ugyanis a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció - a szívritmuszavar egyik típusa - fogja jelenteni, ezért az idei tudományos előadások többek között e két témáról fognak szólni.

Dr. Kállai Mária a Szolnok Szívügyünk Alapítvány tevékenységét méltatta. Az alapítvány munkája minden tekintetben kiemelkedő, hiszen példaértékű elkötelezettségük, tevékenységük, amellyel segítik a kardiológiai ellátás fejlődését. A szakma számára 19. alkalommal rendezik meg a kardiológiai napokat, s e konferencia sokat segített a szolnoki kardiológiai ellátás fejlesztésében. Ennek mentén alakult ki ugyanis annak a fejlesztéssorozatnak az eredménye, melynek köszönhetően ma már a kötelező ellátásokon túl a katéterezést és a ritmusszabályozó beültetését is el tudják végezni a szakemberek.

„Fontosnak tartom, hogy a megyei kórházba került betegek a lehető legtöbb területen magas szintű ellátásban részesüljenek. Szolnokon egy rendkívül modern szívkatéteres labor, valamint európai színvonalú ellátást biztosító kardiológiai osztály működik a megyei kórházban, melyben az elmúlt évek során mintegy 11 milliárd forintos fejlesztés valósult meg. Nemcsak a járóbeteg rendelés vagy a közel húsz éve működő Prothrombin Ambulancia, de a tartós véralvadásgátló kezelést igénylő betegek gondozása is meghatározó része a kardiológiai osztály tevékenységének. A fejlődésben elévülhetetlen érdemei vannak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház kiváló orvosainak és dr. Herczeg Béla főorvos úr elkötelezettségének” - mondta a kormánymegbízott.

AktuálisSzolnokegészségügySzolnoki Kardiológiai Nap